Проф. Витанов: 1.022 е базовото репродуктивно число за COVID-19
Секция: Здраве
27 Септември 2021 16:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Витанов: 1.022 е базовото репродуктивно число за COVID-19

/КРОСС/ Днес базовото репродуктивно число е 1.022. Не можа да падне под 1 в края на седмицата. Обхватът на заразата се разширява, но бавно. Очакванията са през седмицата това да продължи. София и Пловдив още не са с дифузно разпространение на заразата. Това крепи положението. Това анализира математикът проф. Николай Витанов, който бе част от Националния оперативен щаб.
Ето какво прогнозира той в свой пост във фейсбук:

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията не се е променила открая на миналата седмица, не се очаква много да се промени в следващите 3 дни. Има наложени мерки и те, колкото и да не се спазват, имат ефект, защото пък има доста хора, които ги спазват.

На нашата карта на риска София-град червенее на фона на околното виолетово. Но София-град и Пловдив не са във виолетовата зона. С което ситуацията се удържа засега. Но се наблюдава бавно поддаване.

Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост си я вече не е цялата червена. Кърджали се очаква да се изоглави и за някое време да е в по-благоприятна ситуация. Нека да има и една добра новина.