Набелязаха мерки за решаване на проблемите на ВиК сектора в Хасково и Димитровград
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Септември 2021 20:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Набелязаха мерки за решаване на проблемите на ВиК сектора в Хасково и Димитровград

/КРОСС/ На среща в МРРБ министър Виолета Комитова и нейният екип, заедно с ръководството на „Български ВиК холдинг" ЕАД, кмета на Димитровград Иво Димов, председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева и управителите на ВиК-Хасково и ВиК-Димитровград, набелязаха конкретни мерки за решаване на проблемите с водоснабдяването и канализацията в двете общини.

Представителите на местните власти и ръководството на МРРБ договориха ясни срокове и разпределение на ангажиментите за постигане на дългосрочно решаване на натрупаните от години проблеми.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктура за територията на област Хасково са определени с регионалните генерални планове, като за постигане на съответствие със задължителните директиви на Европейския съюз в областта на водите за община Димитровград са необходими 179 млн. лева, а за област Хасково - 774 милиона лева.

На срещата беше изтъкнато значението на финансирането от фондовете на ЕС и че то ще продължи само при спазване на изискването за консолидиране на принципа „една територия - един оператор", за да може ВиК операторът дори в малка община като Димитровград, устойчиво да изпълнява функциите си по поддържане на качеството на ВиК услугата според европейските изисквания.

Министър Виолета Комитова се ангажира лично да следи и подпомага изпълнението на договорените на днешната среща решения.