Румен Радев: Президентската институция символизира единството на нацията
Секция: ПОЛИТИКА
28 Септември 2021 07:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Президентската институция символизира единството на нацията

Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, а осъзнато обединение около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели

/КРОСС/ Ще продължим нашата борба за честни и достъпни избори, за излъчване на нов тип управление, синтез на почтеност и компетентност, за укрепване на върховенството на правото, пресичане на злоупотребата с власт и кражбите, инвестициите в човешкото развитие и гарантиране на свободата на медиите. Само така ще победим бедността и безправието и ще заемем достойното място в европейското семейство. Това заяви държавният глава, който днес в Националния дворец на културата в София отправи приветствие към участниците в Учредителното събрание на Инициативния комитет, който ще издигне кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на предстоящите избори на 14 ноември.

В Учредителното събрание на Инициативния комитет участваха 188 обществени личности и доказани професионалисти от различни сфери - творци, представители на академичните общности, лекари, спортисти, учители и др.

По думите на Румен Радев през последните пет години президентската институция се утвърди като стълб на стабилност и държавност във време на срив на доверието в политическата система и на криза на законността. „В най-тежките времена на тотална обсада, непрекъснати атаки и манипулации не се отклонихме от мисията си да отстояваме интересите на българите, да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма", заяви президентът.

Президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел и гарант на комфорта на облагодетелстваните, подчерта Румен Радев. „Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани. То е осъзнато обединение върху демократични ценности, около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели", добави той.

Държавният глава открои промяната в обществената атмосфера през последните пет години и приветства създадения на площадите антимафиотски консенсус срещу произвола, корупцията и беззаконието. Обществото ни е зряло за промяна, подчерта Румен Радев и изрази увереност, че е въпрос на време действената демократична алтернатива да изкристализира и в законите и тяхното прилагане. „В тези динамични процеси ние приехме да не се крием зад институционалния комфорт.

Пътят няма да е бърз и лесен. Десетилетното срастване на управляващата партия с държавата, развихрилата се корупция, упражняването на влияние чрез страх и манипулации, насажданите с години лъжи и демагогията, отровената медийна среда затормозяват промените. Но с обща воля ще постигнем решение", заяви президентът. Подкрепата на президентската институция към площадите на недоволството през миналата година е плод на вярата, че страхът разяжда устоите на държавността. „Демократичните ценности се свързват преди всичко с правата на гражданите, с каузата за свободата. Няма да оставим българите да се свиват от страх в нишите на оцеляването", заяви Румен Радев.

Като най-важна непосредствена национална цел държавният глава определи укрепването на държавността и заяви непреклонното намерение на президентската институция да продължи да работи за нея. „Без нейното постигане следващите управленски конфигурации и техните икономически, социални и други политики ще попадат в плен на олигархията и са обречени на провал", подчерта Румен Радев.

Държавният глава изрази признателност към всички партии, коалиции и граждани, които заявиха подкрепа за кандидатурата на президентската двойка за втори мандат. „Няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието", подчерта президентът.

„В нашето ДНК и народопсихология има свобода и съграждане, пътят ни напред не може да е постоянно в ремонт. Не искаме само асфалт и безвремие. Искаме свободата да избираме, да отстояваме интересите си, за това се изисква воля, съзнание и професионализъм. Нашата цел и кауза е съграждането на България." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в своето приветствие към участниците в Инициативния комитет, на които благодари за подкрепата и гласуваното доверие.

По думите на вицепрезидента през 2020 г. на българските площади се роди промяната. „Българите от близо и далеч, нашите деца заявиха ясно, че имат енергията за промяна, че заедно можем много повече, че искат да участват в делата на държава", заяви Илияна Йотова.

„Във време на разпад на държавността и разтрогнати обществени отношения от нас се очаква да върнем надеждата на хората и ние вярваме, че будим заедно заспалата съвест и заедно ще дадем нова координатна система на националното единение", подчерта Илияна Йотова и призова да не се злоупотребява с думата „единение" тогава, когато мислите не са за това.

За вицепрезидента единението означава зачитането на права, „ние не сме поданици, а граждани с права и отговорности". „Единението означава солидарност и справедливост. Нека държим тези думи не само в езика, но и в действията си", призова Йотова. „Солидарността ни прави хора, превежда ни през кризите. Справедливостта не може да бъде приватизирана - за едни да има, за повечето - не", заяви вицепрезидентът и изтъкна, че разговорът днес е за все по-видимата криза на неравенствата. „Наша задача е да не допуснем да има обречени хора, да подпомогнем бедните и най-слабите", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на президента Румен Радев за добрата екипна работа за добруването на България.