Китай забранява криптовалута
Секция: СВЯТ
28 Септември 2021 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай забранява криптовалута

/КРОСС/ Китайската централна банка обяви, че всички транзакции с криптовалути са незаконни. "Свързаните с виртуална валута стопански дейности са незаконни финансови дейности", заяви Китайската народна банка и предупреди, че подобна дейност "сериозно застрашава безопасността на активите на хората", предава technews.bg.

Китай е един от най-големите пазари на криптовалута в света. Колебанията там често оказват влияние върху глобалната цена на виртуалните пари. Закономерно след обявлението на Китай последва значителен срив в цените на дигиталните "монети".

Ходът е най-новият в националното преследване на Китай срещу явлението, което държавата разглежда като "нестабилна, спекулативна инвестиция" в най-добрия случай, а в най-лошия - метод за пране на пари. Досега търговията с криптовалути бе официално забранена в Китай, още от 2019 г., но продължаваше онлайн чрез чуждестранни борси, отбелязва BBC.

През май китайските държавни институции предупредиха купувачите, че няма да имат защита, за да продължат да търгуват с биткойн и други валути онлайн. От юни бе наредено на банките и платежните платформи да спрат да посредничат в транзакции с криптовалути и бе издадена забрана за "добив" на такива.

Новото решение на Китай обаче е най-пресният показател, че страната има явното намерение да спре търговията с криптовалута във всичките й форми. От изявлението става ясно, че хората, които са замесени в "незаконни финансови дейности", извършват престъпление и ще бъдат съдени. Работата на чуждестранните уебсайтове, предоставящи такива услуги на китайски граждани онлайн, също ще се счита за незаконна дейност.