САЩ изпробваха успешно хиперзвуково оръжие
Секция: СВЯТ
28 Септември 2021 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ изпробваха успешно хиперзвуково оръжие

/КРОСС/ Съединените щати изпробваха успешно хиперзвуково оръжие, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Агенцията отбелязва, че това се е случило за първи път от 2013 г., в момент, когато САЩ и техните глобални съперници ускоряват темповете, с които разработват хиперзвукови оръжия. Летящи със скорост, поне пет пъти по-голяма от тази на звука (т. е. с около 6200 километра в час), тези оръжия от следващо поколение не оставят на противника време за реакция и го лишават от традиционните механизми за нанасяне на поражение.

През юли Русия обяви, че е извършила успешен опит с хиперзвукова крилата ракета "Циркон". Руският президент Владимир Путин похвали оръжието като ракетни системи от ново поколение, които нямат аналог в света.

Вчера агенцията за оръжейни разработки към Пентагона съобщи, че е изпробвала успешно миналата седмица хиперзвукова ракета, произведена от "Рейтиън". Тя е била изстреляна от самолет броени секунди преди нейният свръхзвуков турбореактивен двигател, разработен от друга американска компания - "Нортроп Груман", да запали.

Министерството на отбраната на САЩ определи хиперзвуковите оръжия и технологиите за противодействане на тях за най-важните технически приоритети за сигурността на нашата страна, каза Уес Кремър, президентът на подразделението на "Рейтиън" за ракети и отбранителни технологии. Той добави, че Съединените щати и техните съюзници трябва да са в състояние да възпират употребата на хиперзвукови оръжия и да ги неутрализират.