Британските власти привеждат в готовност военни шофьори на цистерни
Секция: СВЯТ
28 Септември 2021 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британските власти привеждат в готовност военни шофьори на цистерни

/КРОСС/ Във Великобритания военни шофьори на цистерни ще бъдат приведени в готовност, за да помагат с доставките на гориво, ако се наложи, съобщиха от британското правителство.
Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че военни от британската армия са готови да облекчат кризата с доставките на гориво, където това е най-необходимо. "Ето защо разпоредих те да са в пълна готовност, ако това се наложи", каза той. Министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг допълни, че макар и да се очаква, че търсенето ще се завърне към нормалното си ниво в близките дни, е напълно разумно да се предприеме такава превантивна стъпка.

По-рано колегата му, който отговаря за околната среда - Джордж Юстъс - каза, че не е нужна намесата на армията и че истинското решение е да се запази спокойствие и хората да започнат да зареждат колите си нормално, а не да се презапасяват. В късното предаване вчера "Големите дебати" по "Скай нюз" Юстъс заяви, че вече се наблюдава известно нормализиране в търсенето на гориво. Той отново подчерта, че рафинериите са пълни и че няма недостиг на петролни продукти.

Малцина обаче се вслушват в призивите на министрите да не се поддават на паника. Собственици на много бензиностанции заявиха, че макар и да отчитат доброто намерение на властите за справяне с кризата, не очакват гориво до петък, а това не успокоява потребителите.

Междувременно потенциалният канцлер на Германия след избори там - Олаф Шолц - коментира, че зад кризата с горивата във Великобритания стои края на свободата на движение на Острова.