ВВС са домакин на европейската летателна тренировка с военнотранспортни самолети „Спартан“
Секция: ПОЛИТИКА
28 Септември 2021 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВВС са домакин на европейската летателна тренировка с  военнотранспортни самолети „Спартан“

/КРОСС/ Българските Военновъздушни сили са домакин на европейската летателна тренировка на потребителите на военнотранспортни самолети „Спартан" (C-27J Spartan) от страни-членки на ЕС - „European Spartan Exercise - 2021" (ESE 2021). Тя се провежда на летище Пловдив и в нея участват основно летателен и инженерно-технически състав на самолети „Спартан" от България, Италия, Литва и Словакия. В международната тренировка са включени също екипажи на самолети Су-25, военнослужещи от специалните сили на Италия и България и военномедицински екипи.

Летателната дейност в рамките на ESE - 2021 започва от днес, 28 септември 2021 г. Основният район за тактическата подготовка, която включва изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на
парашутисти и операции при работещи двигатели, е летище Чешнегирово. Планирани са заходи на военнотранспортните самолети за симулирано десантиране на товари и в района на авиационния полигон на ВВС - Елена, а летище Безмер ще бъде използвано за изпълнение на тактически заходи за кацане.
По време на международната летателна тренировка с военнотранспортните самолети „Спартан", която продължава до 8 октомври, ще бъдат изпълнени и съвместни полети със самолети Су-25. Те ще бъдат използвани за създаването на тактическа въздушна обстановка. Екипажите на военнотранспортните самолети ще отработват тактически елементи на полета и ще изпълняват полети на малка височина и преодоляване на
противовъздушната отбрана на страната. Ще бъдат изпълнени и задачи за десантиране по парашутен способ на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

В сценария на ESE - 2021 се предвижда да бъдат изпълнени процедури за авиационна медицинска евакуация съвместно с екипи от Военномедицинска академия - София и екипи за авиомедицинска евакуация от Литва.

В структурата за командване и управление на международната летателна тренировка са включени представители на военновъздушните сили на страните-участнички, както и представител на Европейската агенция по отбрана. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи са под ръководството на италиански тактически инструктор от Международния център за подготовка на симулатор за
самолети „Спартан" в Италия. В тактическото управление на полетите на летище Чешнегирово основна роля за съдействие и споделяне на опит ще имат военнослужещите от италианските специални сили. Ръководител на летателната тренировка „European Spartan Exercise - 2021" е полковник Пейо Дончев от Командването на ВВС.
Европейската летателна тренировка с военнотранспортни самолети „Спартан" (C-27J Spartan) се провежда ежегодно като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J от страни-членки на ЕС. Инициативата е на Европейската агенция по отбрана и е насочена към синхронизиране на методите за поддръжка на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателния и инженерно-техническия състав. Водеща страна в проекта е Италианската република.