Психологът Ирина Кирякова: И мненията на другите, и правилата ни помагат да се развиваме
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2021 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Психологът Ирина Кирякова: И мненията на другите, и правилата ни помагат да се развиваме

/КРОСС/ Много хора плащат Данък обществено мнение и това има своите корени. В израстването ни от това - как другите ни възприемат, понякога зависи оцеляването ни. Затова още от деца свикваме да удовлетворяваме очакванията на другите и евентуално те пък да удовлетворят нашите.

Това коментира пред Радио София психологът Ирина Кирякова.

Всеки плаща различна цена. Но тези, които не са свикнали да се съобразяват с останалите, по-трудно се адаптират и да спазват границите.

Това може и да е печелившо поведение, обясни още Кирякова, но може и да е болезнено, нараняващо, дори фатално, когато се сблъскваме с твърди, важни граници.
Това - какво ще кажат хората за теб, има по-голямо значение в малките населени места, където всички се познават и информацията бързо се разпространява. В дигиталните платформи обаче местоживеенето губи значение. Там е важно да имаш повече харесвания и коментари, тоест потребителите са съобразяват с мнението за поведението или външния им вид.

„Зад селфитата прозира голяма самота. Фокусът е някой някъде да ме види и аз да получа обратна връзка. Докато сме в общество, няма как да не ме интересува какво мислят другите. Чуждото мнение би следвало да влияе, но не и да определя кой съм аз. Това, че някой ме харесва, би трябвало повече да ни говори за него, а не за мен самия. Само ако оценката се повтаря и в други обратни връзки, трябва по-сериозно да се замислим", допълни психологът.

Добре е да сме спонтанни, но без правила ще настъпи хаос. В същото време и мненията на околните, и правилата ни помагат да се развиваме, каза още Ирина Кирякова.