Кацаров призна пред австрийска медия за ниското ваксинационно покритие
Секция: ПОЛИТИКА
28 Септември 2021 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кацаров призна пред австрийска медия за ниското ваксинационно покритие

/КРОСС/ „Повече заразени с COVID-19, хоспитализирани и починали хора - това е резултатът от ниското ваксинационно покритие в страната ни", посочи в интервю за австрийската медия ORF министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Заради ниския процент ваксинирани се налага да бъдат въведени ограничения в работата на някои сектори с цел намаляване разпространението на коронавирусната инфекция. Това от своя страна има негативен ефект върху икономиката", обясни здравният министър.
По думите му неправилното договаряне на ваксини, грешното приоритизиране на групите в плана за ваксинация, недобрата логистика, както и липсата на информационна кампания са довели до недоверието на хората към ваксините срещу COVID-19.

„Съвкупността от всички тези малки проблеми изигра своята голяма роля и дава отговор на въпроса защо хората в България не искат да се ваксинират. Веднъж създадени тези негативни нагласи трудно биха могли да бъдат променени", уточни д-р Кацаров и посочи: „Бившите управляващи вземаха по-скоро политически решения, отколкото такива, които да са в полза на гражданите и тяхното здраве."

„В момента Министерството на здравеопазването организира по-активна информационна кампания за ползите от ваксинацията. Разчитаме постепенно негативните нагласи да бъдат променени, за да достигнем по-високо ваксинационно покритие сред населението през следващите месеци. Всяко по-агресивно действие от наша страна може да има негативен ефект. Необходими са устойчивост, постоянство, търпение", отбеляза здравният министър.