НСИ: Близо 27% от фирмите с намаление на приходите от продажби през август
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2021 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Близо 27% от фирмите с намаление на приходите от продажби през август

/КРОСС/ През август 2021 г. 26,6% от българските нефинансови предприятия отчитат спад при техните приходи от продажби, а 6,3% от тях са пристъпили към съкращаване на персонал, докато 5,6% - към наемане на нов персонал.

Това показват резултатите от поредно бизнес изследване на НСИ сред нефинансовите предприятия в страната, целящо да предостави информация за ефекта от извънредното положение и последвалата пандемична обстановка, свързана с Covid-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката на страната.

Според последната анкета на НСИ 26,6% от фирмите извън финансова сфера посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през август в сравнение с юли, когато 26% от тях бяха на това мнение. В същото време 58,1% посочват, че не е имало промяна в приходите от продажби през август (спрямо 55,7% през юли), а при 15% е имало увеличение (спрямо 18% с увеличение на приходите от продажби месец по-рано).
Най-висок процент от компаниите, чиито приходите от продажби на стоки и услуги отбелязват спад през август (37,5%) са фирмите от икономически дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности", като за индустрията този относителен дял е 30,4%, а за дейностите "Търговия, транспорт и ресторантьорство" и "Строителството" - съответно 29,9% и 19,1 на сто, отчита последната анкета на НСИ.

По отношение на наети персонал 20,9% от нефинансовите предприятия са предприели през август стъпки за ползване на "платен отпуск" по отношение на наетия от тях персонал, докато 8,0% от компаниите са пуснали персонала си в "неплатен отпуск", а при 8,4% е имало дистанционна форма на работа.

Освобождаване/съкращаване на наети лица през август са предприели 6,3% от предприятията, участвалите в експресната анкета на Националния статистически институт, след като през юли подобна мярка предприеха 6,5%, а в разгара на пандемичната криза и въведените строги карантинни мерки през март и април 2020 г. - съответно 17,2% и 18,5%.

За следващия месец (септември) 94,4% анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност (спрямо 958% на това мнение при предходното аналогично проучване на НСИ за юли), 1,6% смятат да преустановят временно дейността си (при 1,6% и през юли), а 2,2% заявяват, че ще прекратят дейността си (при 1,5% на това мнение при предишното проучване за юли).