Близо 54% от хотелиерите смятат, че няма промяна в приходите им през август
Секция: ИКОНОМИКА
28 Септември 2021 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 54% от хотелиерите смятат, че няма промяна в приходите им през август

/КРОСС/ През август 50.1% от местата за настаняване у нас са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 56.9% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 42.5% - на нощувката. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

По отношение на наетия персонал 14% от ръководителите са предприели като мярка "платен отпуск", 10.7% - "освобождаване/съкращаване", а 5.7% - "неплатен отпуск". От "преминаване на непълно работно време" са се възползвали 3.3% от мениджърите, 2.1% са предприели мярката "намаляване на възнагражденията на персонала", а 1.7% - "дистанционна форма на работа". Същевременно 10.1% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

През август 53.9% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец, а 29.9% отчитат увеличение.
През следващия един месец 43.6% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "До 100%" от разходите за дейността със собствени средства, 36.7% - че ще успеят "До 50%", а 19.3% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 42.3% от ръководителите смятат да продължат да работят, 32.8% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 20.5% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 3.1% прогнозират да я прекратят.