Йотова: Няма как да просперираме, ако продължаваме да се мразим
Секция: ПОЛИТИКА
28 Септември 2021 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Няма как да просперираме, ако продължаваме да се мразим

/КРОСС/ „Ние първо се обърнахме към всички хора, които участваха в Инициативния комитет през 2017 г. Имаше много хора, които се обаждаха, с желание да влязат в нашия Инициативен комитет, имаше хора, които казват, че са зад нас, това каза в предаването „Лице в лице" по бТВ Илияна Йотова.

За мен цвета на нацията са преди всичко хора, които уважават себе си, застават явно и публично с имената си за подкрепата на една кандидат-президентска двойка. Затова аз не се отричам от думите си, че тези хора са цвета на нацията. Ние уважаваме всички хора, които са в нашия Инициативен комитет".

Аз зная, че в БСП има процедури, които трябва да бъдат минати, но преди всичко аз съм изключително благодарна на българските социалисти, на хора с ляво мислене, които влязоха в нашия Инициативен комитет, обясни Йотова. „Не мисля, че БСП ще издигне друга кандидат-президентска двойка. Но госпожа Нинова е длъжна да изслуша партията".

Не е истина, че президентът Радев иска да откъсне хора, структури от БСП, които да се влеят в новия политически проект на двамата бивши служебни министри, категорична е Йотова.

В никакъв случай не се чувстваме без алтернативни, ние очакваме нашите политически опоненти и се надяваме да има една много сериозна дискусия между нас, допълни още Йотова.

Най-малкото, което мога да кажа за себе си, е че имам заложби на диктатор, обясни Йотова. „Имам умението не просто да слушам, а да чувам мнението на човека, срещу мен. Дори търся всяка допирна точка. Колкото по-малко съсредоточаваме върху това да злобеем персонално, толкова според мен ще върнем доверието и ще се уважаваме като граждани, ще върнем доверието в политическата система".

Няма безгрешни хора, сигурно имаше неща, които можеха да бъдат направени по-добре, да се търсят други пътища за разговор, призна Йотова. „Единствената стабилна институция в страната в момента е президентството и това го признават много хора."

Ние подкрепихме миналата година протестите, защото там дойдоха българските граждани, които казаха - стига и така повече не искаме, каза Йотова. „Ние сме с тези хора, а това че не се харесва на управляващите партии, това че не харесват отговорността на един президент да застане до съгражданите си, това си е техен проблем".

В лицето на Румен Радев аз виждам един от редките случаи, в които един човек държи на екипа си, допълни още вицепрезидентът. „Вина трябва да се докаже, а всички останали нападки са за сметка на този, който ги изговаря".

Нито Механизмът от 2007 г., нито последните два доклада за Върховенство на закона, са работещи документни, те са едни констативни протоколи, обясни Йотова. „Но едновременно с това те могат да бъдат много опасни, особено тази процедура по Върховенството на закона. В условията на тази процедура е и спирането на европейските средства и ако не се направи почти нищо, за да разколебаем нашите партньори, един ден може да ни бъдат спрени европейските средства".

Притеснително е това, че не сме внесли в ЕК Плана за устойчивост и развитие, смята Йотова. „Ние не сме готови да затворим „Мариците", не сме готови да извадим онзи алтернативен план, който да ни реши проблемите чисто енергийно, а това е първото условие на ЕК, за да приеме нашия план. И вторият момент е, че ЕК иска в Плана за устойчивост да бъдат записани едни конкретни текстове относно върховенството на закона."

В РСМ върви преброяване, много бих искала българските граждани там да не се страхуват да се заявят като такива, казвам го с цялата отговорност, заяви Йотова.

Имам още много несвършена работа, така отговори Йотова на въпрос на водещата защо иска втори мандат като вицепрезидент. „Опитвам се да бъда част от онези институции и хора в България, заедно с нашите сънародници навън, да подобрим образа на страната навън за доброто на България. Искам да бъда част от онова огромно мнозинство, в което думи като кауза, единение, справедливост, не са само думи записани на страница 15 или 16 в речника".