През последната година скокът на цените на имотите е огромен
Секция: Анализи
29 Септември 2021 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През последната година скокът на цените на имотите е огромен

/КРОСС/ Анас Хамид е брокер в голяма агенция за недвижими имоти. Казва, че луксозните апартаменти с голяма площ в реномирани квартали се продават по-бързо от всякога през последните месеци. Заради все по-рядкото предлагане в София и тъй като има огромно търсене, имотите, които се продават са все по-малко, обяснява той.

Скокът на цените на имотите през последната година е невиждан.

От миналата година до сега има 37% вдигане на цените. Това е така, защото е по-голямо търсенето на пазара в момента и това реално вдига цените. Основният казус е с банките, защото банките дават ипотечни кредити и дават много добри лихви, които не са били досега в България, смята Хамид.

Лудостта на имотния пазар накара БНБ да приложи нова мярка спрямо банките като ги принуждава да гарантират с два пъти по-голям собствен капитал всеки даден ипотечен кредит. Според финансистът Никола Янков мярката на народната банка е знак, че имотният пазар вече е рисков.

Говорим за 60 хиляди нови жилища продадени първите 6 месеца на годината. Това са между 6 милиарда лева и 6 милиарда евро в зависимост от големината на жилището и къде са тези апартаменти. Над 1 милиард от това са финансирани от ипотеки и над 5 милиарда собствени средства. Това са преди всичко готови пари, които са спестени пари, обяснява Янков.

Цените се вдигат от хората с готови пари, но останалите взимат ипотечни кредити на вече високите цени. Експерти наблюдават, че голяма част от имотите се купуват заради страха на хората от инфлацията, а не защото са им необходими.

Имотният балон е вече факт. Това се забелязва от централната банка, забелязва се и от много икономисти. Голяма част от тези покупки са финансирани от ипотечни кредити. Ако след 5 години същите тези хора, които днес наливат милиарди в имоти, решат голяма част от тях да си ги вземат обратно, тогава цените, ако днес купувате за 100 единици едно жилище, тогава е възможно да го продадете за 80 или 70 единици, обяснява експертът.

В колкото по-скъпи и желани квартали са имотите, толкова по-лесно се продават, споделят брокери. Затова и празни терени в най-скъпия район на София - Докторски паметник, се продават за милиони - например терен от едва 264 квадратни метра струва 2 милиона и 100 хиляди евро.

Хората в България явно имат фетиш, традиция, емоция в тази цялата работа. Време е българите, поне тези с финансови възможности, да потърсят алтернативи за парите си. Има такива алтернативи. най-нормалното нещо е да се инвестира чрез инвестиционни сметки на глобалните финансови пазари, които дават доста предимства в сравнение с имотите в България, допълва Никола Янков.