Изхвърляне на ваксини в Ямбол
Секция: Здраве
29 Септември 2021 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изхвърляне на ваксини в Ямбол

/КРОСС/ Ямбол е на крачка от „тъмночервената" зона заради високата смъртност и малкия брой ваксинации. На фона на това срокът на близо 17 000 дози ваксини изтича този месец.

Препаратът е на Pfizer със срок на годност до края на септември. Вчера получихме съобщение, че той ще бъде удължен с три месеца. Така, че ваксините няма бъдат бракувани за момента. Свойствата им ще се запазят, тъй като са съхранявани правилно - при температура от минус 70,80 градуса. Хората не бива да се притесняват, заяви в ефира на „Здравей, България" д-р Радостина Калчева от РЗИ-Ямбол.

През последния месец са поставени около 3000 дози в областта.

Във Враца около 2000 флакона с ваксини ще бъдат с изтичащ срок на годност на края на септември. Ваксинационните центрове в областта са над 15, 6 от тях в големите градове в областта. Общо поставените дози са 51 000, а с втора доза са близо 27 000.

Д-р Людмил Джурджов, общопрактикуващ лекар от област Монтана, обяснява, че темповете на ваксинация са трагични, за 3 месеца има около 8000 ваксини. Около 25% от населението в региона е имунизирано.

На фона на това в Русе има ръст на желаещите да се ваксинират.

За областта броят на ваксинираните е над 71 400, а с пълен курс на ваксиниране са повече от 36 000. Освен пункта в белодробната болница, ще работи такъв и в ДКЦ-2, откъдето казаха, че има много желаещи за бустерна доза, затова и удължават работното време.

Д-р Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ „Медика", разкрива, че има наплив от желаещи за имунизация. От днес имат възможност да поставят ваксини на лица над 65 г. и на здравни работници, тъй като системата вече позволява да бъдат регистрирани.