На този етап не се налага евакуация на екипажа на заседналия кораб край Камен бряг
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Октомври 2021 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На този етап не се налага евакуация на екипажа на заседналия кораб край Камен бряг

/КРОСС/ На този етап не се налага евакуация на 9-членния екипаж на заседналия кораб край Камен бряг, съобщи на брифинг Румен Николов от „Морска администрация - Варна". Той отрече появилата се информация, че от снощи е започнала евакуация на екипажа. Отправени са писмени искания за информация към корабособственика. Официалният отговор от там е, че към този момент екипажът е в безопасност и не е необходимо напускане на кораба, обясни Николов. Предвидено е в рамките на общината да им се предоставят условия за прегледи и за битуване на брега. За да се случи това обаче, е необходимо съгласието на собственика, поясни той.

Второто направление, по което се работи, е недопускане на екокатастрофа. Разработен е план за следващия етап на процеса по изваждане на кораба. Предприети са мерки със значително по-сериозна подготовка, уточни Николов. Разтоварването ще се извърши с плавателни средства.

Засега се водят разговори с плавателен съд, който да подходи в близост и да се намали дистанцията за претоварване на кораба. При изтеглянето или промяната на тежестта на кораба е възможно да се получи пречупване. В тази връзка се подготвят съответните планове за укрепване на плавателния съд в процеса на изтеглянето му, обясни още Румен Николов.