Лидл забрани продажбата на цигари и тютюневи изделия в нидерландските си клонове
Секция: Здраве
01 Октомври 2021 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидл забрани продажбата на цигари и тютюневи изделия в нидерландските си клонове

/КРОСС/ Германската верига супермаркети на ниски цени Лидл (Lidl) вече няма да продава цигари и тютюневи изделия в над 400 от магазините си в Нидерландия, предаде ДПА.

Тази стъпка прави Лидл първата голяма търговска верига, която изпревари забраната за продажба на тютюневи изделия в супермаркетите, обявена от правителството.

Лидл допринася активно за създаването на поколение от непушачи, съобщи компанията.

Нидерландският клон на Лидл подкрепя инициатива на някои здравни организации, чиято цел е да се даде шанс на децата да израснат без цигарен дим и да ги предпази от вредното влияние на пасивното пушене и изкушението да запалят цигара.

Правителството в Хага приветства забраната за продажба на тютюневи изделия, обявена от компанията още през 2018 година. Оттогава тя постепенно я въвежда във все повече клонове.

Надяваме се, че примерът на Лидл ще бъде последван и от други вериги супермаркети, каза пред нидерландската агенция АНП държавният секретар за здравеопазването Поул Блокхъй .

От 2024 година тютюневите продукти в Нидерландия ще могат да бъдат продавани само на бензиностанции, както и в специализирани магазини, будките за вестници и други пунктове, които имат лиценз за тази цел.