Мира Добрева представя в „Отблизо“ столетница, която вари чудодейни отвари и мечтае да е кралица
Секция: КУЛТУРА
01 Октомври 2021 18:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мира Добрева представя в „Отблизо“ столетница, която вари чудодейни отвари и мечтае да е кралица

В предаването тази неделя ще видите още - традиционна родопска носия, изпълнители на автентичен фолклор и историята на първите прахосмукачки в българския дом

/КРОСС/

01 октомври 2021 /петък/

Тази неделя, 03 октомври, в предаването „Отблизо" по БНТ 1, водещата Мира Добрева ще срещне зрителите с вълнуващата история на Баба Пена. Тя знае за лекове с билки, вари чудодейни отвари, пътувала е в безчет държави. С деца не се е сдобила, но е отгледала двамина - „като за майка за нея се грижат и трижди на ден я спохождат", споделя старицата. Между спомените от пожълтели снимки грижливо е сложила и тази на Кралица Елизабет II. Защо ли? „Понеже ищях да съм кралица пък съм само една магарица и стара, стара грозница!" И прихва да се смее баба Пена, та цяла Рила оглася.

На гости в „Отблизо" ще бъдат едни изключително талантливи млади хора - певецът Антон Гудов и гайдарят Емануил Пунев, които изпълняват фолклорна музика, но по особен начин - в нейната чиста и автентична форма. В студиото зрителите ще видят и стара родопска носия с типично за някои региони забраждане. В рубриката „Изчезващият 20 век", Рада Георгиева ще представи историята на първите прахосмукачки в българския дом, която е била с приставка за сушене на коса.

Гледайте „Отблизо" всяка неделя от 11:00 ч. по БНТ 1 с водещ Мира Добрева.


ЗА ПРЕДАВАНЕТО

Предаването „Отблизо" показва изумителните човешки взаимоотношения и представя на преден план духовността, изконните български традиции и обичаи. Водещата Мира Добрева превежда зрителите през хубавата страна на живота, показвайки хората, които вдъхновяват и историите, които служат за пример. Със своя непрестанен хъс да изследва различните етнографски групи, традиции и обичаи на нашата страна, Мира ще продължи да показва срещите си със столетниците на България.

От тази есен в предаването влизат две нови рубрики - „Изчезващият ХХ век" и „Небивалици"
В „Изчезващият ХХ век", журналистът Рада Георгиева превежда зрителите в една своеобразна разходка в миналото, като им открехва вратата към позабравения свят на предмети, които са били популярни навремето и са заемали централно място в живота на хората. За някои тези петминутни филмчета ще бъдат носталгични, за други - образователни.

С рубриката „Небивалици", журналистът Косара Николаева ще представя на зрителите хора с нестандартни хобита, изумителни способности и неочакван начин на живот.