Да влезеш в ЦЕРН – преживяване, което не може да се опише
Секция: Наука
03 Октомври 2021 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да влезеш в ЦЕРН – преживяване, което не може да се опише

/КРОСС/ Да влезеш в ЦЕРН - институцията, създадена от титаните във физиката Нилс Бор, Вернер Хайзенберг, Луи дьо Бройл, Раул Дотри, Пиер Оже, Лев Коварски, Едуардо Амалди..., които, подпомагани от Исидор Раби в рамките на Плана „Маршал", създават европейска научна организация с мото „Наука за мир", за да открият тайните на Вселената, - е преживяване, което много трудно може да се опише.

Екипът на „Космос" пристъпва прага на ЦЕРН след месеци, в които центърът на фундаменталната наука функционираше в ограничен режим и повечето учени работеха от вкъщи с изключение на персонала на първа линия. В края на август бе първото разхлабване на мерките, когато институцията вече бе изпълнена с изследователи, но по всичко личеше, че сме пред евентуални следващи ограничения заради новия бум на епидемията и „Космос" се промъкна в Меката на физиката точно в този много къс прозорец във времето.

Вървим към един от входовете на ЦЕРН, а на 100 м под нас е 27-километровият тунел (най-студеното място, което познаваме в нашата Вселена), в който са разположени гигантски ускорители и детектори.

Именно с тях учените искат да разберат как се е родила Вселената: какво точно се е случило при Големия взрив; къде е изчезнала антиматерията; коя е петата сила във физиката, която би променила всичко в познатия ни свят - от развитие на технологиите, през медицината до почти всички ежедневни дейности.

ЦЕРН е забележителен и с още един факт - освен че е най-студеното място, в ускорителите се развива и 100 хил. пъти по-висока температура от тази в центъра на Слънцето, когато се сблъскат два снопа ускорени тежки йони. Самите те се движат с изумителните 99,99% от скоростта на светлината.