Президентски: Загубата е важна колкото победата, дори повече
Секция: Анализи
03 Октомври 2021 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентски: Загубата е важна колкото победата, дори повече

/КРОСС/ Надпреварата за поста държавен глава по някакъв начин е предрешена. Резултатите са ясни още днес, за всеки, който е завършил поне 9 клас. Победата на Румен Радев изглежда логична. На балотаж второто място най-вероятно ще заеме Лозан Панов. Проф. Анастас Герджиков ще е трети.

Това не е предсказание на някой пророк, предплатена услуга на социологическа агенция или решение на задкулисието. Това е обикновен анализ на фактите, наследството на Борисов и ГЕРБ и логиката на живота, какъвто е у нас.

Чекмеджето с пачките, златото и пищова на Борисов предопредля провала на Герджиков. Ректорът сам настъпи мина, защото ако претендираш, че си интелигентен и образован човек, би трябвало да си наясно, че въпросът: „Какво мислиш за чекмеджето?" предполага два отговора: А/ Това е постановка на Румен Радев, вярвам на Бойко Борисов; Б/ Това е върхът на корупцията и етикет на цялото управление на Борисов и ГЕРБ.

И двата отговора ще са фона на Соната №2 на Шопен... Ще платят с името си и тези от инициативния комитет, защото явно нямат сетива за стореното от предишното управление. Проф. Николай Овчаров, известен, че обяви Перперикон за център на вселената, не каза и дума за чекмеджето и корупцията, рекламирайки проф. Герджиков по Нова тв. Тъжно е хора като него да се правят, че не знаят за цианидовия ефект от подкрепата на Борисов и ГЕРБ...

Лозан Панов. Той е председател на Върховния касационен съд. Висшият магистрат, който се опълчи на болната правосъдна система и посочи смъртоносния вирус - главният прокурор в лицето на Цацаров, после на Гешев. Аргументира ясно и категорично нуждата от радикална съдебна реформа. Понесе тежки дари от институции и мафиотизирани магистратски и политически кръгове.

Преживя отрязани агнешки главички, развити болтове на колелата на служебния автомобил, нападки, обиди, закани, тормоз върху семейството и пр. Сякаш наистина е точният кандидат за президент. Сплав от опит, знания и воля. Думите му при номинацията от „Правосъдие за всеки" са трогнали и обнадеждили мнозина, жадуващи справедливостта и свободата да намерят свой ярък изразител.

Ще им бъде трудно - включвам и кандидата за вице-президент Мария Касимова. Популярността им е голяма в определени среди, но сякаш се простира до големите градове. Ще им стигне ли предизборната кампания да покорят нови територии?

Румен Радев и вицето Илияна Йотова са „стари кучета" в тази игра. Имат цял мандат натрупан опит. Радев разполага и с вдигнатия юмрук, за който е обвиняван от опонентите постоянно, но който всъщност не бе за да проповядва насилие, а като символ за борба и победа. Борба с мафията, корупцията и мутрите, които ограбиха страната и българите. Разпознаваем е, хората на протестите му симпатизираха не само заради прокурорското нахлуване на „Дондуков" 2, а защото застана до тях и се солидализира с исканията за оставки на Борисов и Гешев.

Днес той има предимство, осигурено му от най-големия му враг - Борисов и върхушката на ГЕРБ. Злобните и нескончаеми атаки срещу него го превърнаха в жертва. Хората винаги подкрепят жертвата и негодуват срещу агресора. Виктимологията учи, че в един момент жертвата се превръща в защитник на други жертви. В този период е Радев. Проблемът е след време, когато натрупала сили и самочувствие, жертвата може да заеме мястото на насилника. Било с цел отмъщение или нещо друго. Въпреки непрестанните обвинения на ГЕРБ, Радев е далеч от третата фаза, ако въобще стигне в нея.

Но и не е безпогрешен - нека сме честни. Тесният кръг около него понякога влияе на процеса на взимане на решения, които невинаги са обосновани по линия на гражданския интерес.
Ако трябва да обобщим:

Кандидатът на ГЕРБ влачи непосилна тежест заради 12-годишния ценностен, икономически, морален и правен разпад на страната. Тя е най-изостаналата в Европа, с най-бедно, болно, умиращо и неграмотно население, с най-много емигриращи в чужбина. Последна по върховенство на правото и свобода на словото и медиите. Но първа по корупция.
Ректорът на СУ е изучавал и превеждал Аристотел и със сигурност знае неговата мисъл, подходяща и за всеки гласоподавател: „Умът не е само знания, но и умението да приложиш тези знания в живота".

Герджиков избра да плати чужди сметки.
Лозан Панов - идеалният кандидат, с недостиг на популярност в масовия смисъл.

Румен Радев и Илияна Йотова най-вероятно ще се поздравят с втори мандат, ако не направят сериозни грешки. Но защита от грешки никой не гарантира.
Понякога загубата е по-важна от победата. В случая загубата на кандидата на ГЕРБ и Борисов ще е равна на победа за голяма част от българското общество - важна крачка в раздялата с нещо лошо за България.

Огнян Стефанов