Етруските идват от Понтийско-Каспийската степ
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Октомври 2021 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Етруските идват от Понтийско-Каспийската степ

/КРОСС/ Ново генетично проучване разкри интересни подробности за произхода на етруските - мистериозен високоразвит народ, чиято цивилизация процъфтява на територията на днешна Италия векове преди основаването на Древен Рим. За да разрешат дългогодишната загадка около неизяснения произход на този древен народ, учените събират геномна информация от останките на 82 души, живели преди около 2800 до 1000 години в 12 археологически обекта в Централна и Южна Италия. След като сравняват тяхното ДНК с това на други древни и съвременни народи, учените откриват, че въпреки силните различия в обичаите и езика, етруските и техните латински съседи имат общ генетичен профил.

Всъщност произходът и на двете групи показва, че те са дошли през бронзовата епоха от района на Понтийско-Каспийската степ - сравнително тесен участък земя, простиращ се от северното Причерноморие около днешна Украйна до Каспийско море в Русия.

Пристигайки оттам, етруските се заселват в Северна и Източна Италия и генофондът им остава относително стабилен - както през желязната епоха, така и след като етруската цивилизация е погълната от Рим. По-късно, след възхода на Римската империя, на Апенинския полуостров се наблюдава голям приток на нови гени в резултат на масовите миграции, които империята провокира. Със сложно устроените си градове, отлично развити търговски мрежи, които били също толкова доходоносни като тези на финикийците, и с огромно богатство, по нищо не отстъпващо на съкровищата на древен Египет, етруската цивилизация в продължение на векове е сияела с особен блясък. Чак в III век пр.н.е. Рим успява да ги покори, а ги асимилира окончателно едва около 90 г. пр.н.е. Изследване:

Ван Гог е имал делириум тременс Известният холандски художник Винсент ван Гог (1853-1890) по всяка вероятност е претърпял две фази на делириум тременс (бел.ред. - алко... Прочети повече Отдавна е известно, че етруските завещават на Римската империя своите религиозни ритуали, тайните на металообработването, строежа на отводнителни канали, сгради, храмове и укрепления. От тях римляните заимстват дори гладиаторските битки, златната корона с венец от дъбови листа, скиптърът с орел, тогата и много др. Въпреки това, до момента все още малко се знае за произхода на този загадъчен народ и неговия засега неразгадан език. След тези първи данни, изследователите планират да разширят генетичното си изследване, като включат в него древна ДНК и от други региони на Италия.