Иван Демерджиев: Необходима е пълна дигитализация на съдебните системи
Секция: Анализи
05 Октомври 2021 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Демерджиев: Необходима е пълна дигитализация на съдебните системи

/КРОСС/ Новата реалност превърна постигането на пълна дигитализация на съдебните системи на държавите членки в спешна необходимост. За да потвърди важността на този аспект от живота ни, пандемията от COVID-19 ни постави пред сериозни предизвикателства за функционирането на националните правосъдни системи, потвърждавайки, че цифровите технологии са от значение за осигуряването на модерен и непрекъснат достъп до правосъдие."

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев днес пред министрите на правосъдието на държавите-членки на Съвета на Европа по време на Конференцията на тема "Цифрови технологии и изкуствен интелект - нови предизвикателства за правосъдието в Европа" в двореца Гьодьоло до Будапеща.

Форумът, който е организиран от Унгарското председателство на Комитета на министрите, бе открит от унгарския министър на правосъдието Юдит Варга и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Заместник-министър Демерджиев представи и основните дейности, осъществявани в България в посока на дигитализацията: Единна информационна система на съдилищата, единен информационен портал на правосъдието, широко използване на видеоконференции както в гражданските, така и в наказателните производства. Той допълни, че България си е поставила за цел до 2026 г. да постигне цялостна цифровизация на съдебните производства. Стремежът е да се гарантира максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки етап от съдебното производство. „Това ще подобри ефективността и прозрачността и ще оптимизира отчетността на съдебната власт. Ще доведе и до повишаване на доверието на гражданите и бизнеса. Вярваме, че цифровизацията ще има значителен положителен ефект върху подобряването на бизнес и инвестиционния климат във всички държави членки", подчерта Демерджиев.