Българската ваксина срещу COVID-19 е добър научен проект
Секция: Здраве
06 Октомври 2021 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската ваксина срещу COVID-19  е добър научен проект

/КРОСС/ Българската ваксина е на фаза добър научен проектБългарската ваксина срещу COVID-19 в момента е на фаза добър научен проект."При изследвания ин витро на миши модели резултатите са много надеждни. Предстоят етапи, които да отговорят на въпроси доклоко българската ваксина е ефективна, доколко е безопасна и доколко икономически изгодно е нейното производство".Това каза в ефира на Нова тв проф. Пенка Петрова, директор на Институтата по микробиология на БАН.

Тя добави, че тестове с хора все още не могат да бъдат направени, защото трябва да се ангажира голяма фармацевтична компания с това, тъй като се изискват много средства."Може би професор Чорбанов има някакви начални разговори с фирми, но колективът, който разработва ваксината, трябва да върви към патентоване на своята идея, защото тогава патентопритежател би бил Института по микробиология и нашата държава и БАН биха печелили от такава идея", заяви още проф. Петрова.Според нея е въпрос на време това да се случи, тъй като разработката не прилича на никоя друга ваксина - едната е като инжекция, като засега не е ясно дали ще бъде от една или две дози, а вторият прототип е спрей, финансиран от Фонд "Научни изследвания"."На този етап държавата не подпомага тази разработка, освен за втория прототип, който получава средства от Държавен фонд научни изследвания", разясни ученият и допълни, че за разработване на ваксина се изискват много средства и става дума за милиони.

За разработката на ваксина срещу COVID-19 проф. Петрова потвърди, че първо трябва да се завършат научните изследвания и след това да се представят резултатите, за да се поискат средства, а това е възможно да се случи най-рано след година."Идеята на ваксината е да бъде адекватна, която ще действа и върху нови варианти на коронавируса, тя ще бъде актуална", убедена е проф. Пенка Петрова.Тя отбеляза, че мерките в Европа ще бъдат освободени заради големият процент на ваксинация, а България остава остров на малко ваксинирани.