Планетата, на която вали желязо, има още изненади
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Октомври 2021 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Планетата, на която вали желязо, има още изненади

/КРОСС/ Търсенето на екзопланети е една от задачите на астрономите, като понякога те откриват доста необичайни места. Например екзопланетата WASP-76b, която миналата година учените нарекоха "горещ Юпитер".

Тя се намира на около 640 светлинни години от Земята, което я прави една от най-близките екзопланети. За съжаление, е необитаема, като има много неподходящи условия. Например, на нея вали дъжд от желязо.

Планетата е заключена в синхронно въртене със своята звезда и само едната ѝ половина е постоянно насочена към нея, а другата е в постоянна тъмнина. Така едната половина е много гореща с температури над 2100 градуса по Целзий.

В ново проучване учени от Белфаст откриват още интересни подробности за планетата, съобщава CNET. Тя ги изненада с някои неочаквани неща. Например при спектрален анализ е открит силен сигнал на йонизиран калций.

Той е засечен в горната част на атмосферата и е много по-силен отколкото са показвали досегашните модели. Заради голямото разстояние обаче не може да се направи директен оглед, за да се открие причината за тази неочаквана разлика.

Подобна беше ситуацита и при други две екзопланети - KELT-9b и WASP-33b. Това подсказва, че има наличие на непознат до момента процес, който издига калция високо в атмосферите на тези екзопланети.

Една от потенциалните причини е високата температура, която е достатъчна дори да превърне желязото в изпарения. Процесът може да е достатъчен за извличането и на други газове и вещества високо в атмосферата много по-бързо от обичайното.

Учените смятат да използват новия метод за анализи и на голям брой други екзопланети с най-различни характеристики. Той ще помогне за анализирането на различните условия и да се открие потенциална връзка между процесите.