Софийската опера и балет чества 90 – годишния юбилей на маестро Борислав Иванов
Секция: КУЛТУРА
07 Октомври 2021 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийската опера  и балет чества 90 – годишния юбилей на маестро Борислав Иванов

/КРОСС/ На 27 октомври от 19 часа Софийската опера и балет ще отбележи 90-годишния юбилей на доайенът сред българските диригенти маестро Борислав Иванов с концерта „Най-хубавото от Верди". Маестрото е бил начело на Варненската, Софийската, Пловдивската опери, както и на редица престижни оперни фестивали в цял свят.

Борислав Иванов поставя началото на оперните фестивали на остров Родос и на остров Кипър. Той е работил като главен музикален директор на операта в Анкара, заместник -генерален музикален директор и първи диригент на операта в Касел, Германия. Бил е генерален музикален директор на "Дас симфони оркестър" в Берлин.

За цялостната си творческа дейност Борислав Иванов има много награди. Между тях са: орден "Кирил и Методи", почетната награда "Пловдив", златен орден на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика и най-високото отличие на немското правителство "Кръст за заслуги" към културата на Германия.

Маестрото е работил с повече от три поколения български оперни певци. Смята, че талантът на повечето от тях е огромен, свидетелство затова е и уважението, на което те се радват по света.


В концерта „Най-хубавото от Верди" в Софийската опера и балет ще участват солистите: Кирил Манолов, Радостина Николаева, Даниел Дамянов, Веселин Михайлов, Силвана Пръвчева, Николай Войнов, Ангел Христов, Александрина Стоянова - Андреева, Антония Иванова, Мартин Илиев, Атанас Младенов, Диана Василева, Венцеслав Анастасов, Димитър Станчев, Александър Георгиев, Габриела Георгиева, Костадин Андреев, Иванка Нинова, Стефан Владимиров

Ще бъдат изпълнени откъси от оперите: „Набуко," „Трубадур", „Травиата", „Дон Карлос", „Бал с маски" и „Аида".

Оркестър, хор и балет на Софийската опера.

Диригенти:

Борислав Иванов

Вилиана Вълчева

Режисьор:

Сребрина Соколова

Асистент-режисьор :

Вера Белева