Какво да правим с уникалния код от електронното преброяване?
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2021 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво да правим с уникалния код от електронното преброяване?

/КРОСС/ Ако някои граждани не са били преброени от преброител, и са се преброили електронно, то тогава те могат да изпратят уникалния си код по имейл на НСИ. Това съобщиха днес от пресцентъра на НСИ.

Имейл адресът, на който трябва да бъде изпратен кодът от електронното преброяване, е codecensus2021@nsi.bg.
При изпращане на кода трябва да се напише в имейла и адреса на жилището, в което действително живеете в момента. Това е необходимо, за да не се получава подвеждаща информация. Защото има граждани, които нямат временна или постоянна адресна регистрация на мястото, където живеят.
Няма да е проблем, ако не сте посетени от преброител и не изпратите кода на посочения имейл, поясняват от НСИ. Необходимостта да бъде разкрит имейл адрес, на който да се изпраща кода от електронното преброяване, е защото има много непокрити преброителни участъци.
Причината е, че има висок процент от преброители, които са се отказали заради епидемичната обстановка в страната. Само в София не достигат около 600 преброители. Те би трябвало да преброят около 1300 участници, посочи Сергей Цветарски, председател на НСИ на брифинг по-рано тази седмица.
Цветарски припомни, че в страната има 20 подпомагащи центъра, в които експерти на НСИ помагат на хората да се преброят. Към 4 октомври 74,8% от населението е преброено.
"Данните към 4 октомври показват, че 2 771 000 са преброените от преброители, а 2 404 000 са се преброили електронно, което прави общо 5 176 000 преброени. Т. е 74,8% от населението е преброено". Това съобщи Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.