Министър Кузманов изпълни обещанието си към паралимпийските спортисти
Секция: СПОРТ
08 Октомври 2021 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Кузманов изпълни обещанието си към паралимпийските спортисти

/КРОСС/ Премията за паралимпийско злато се увеличава от 20 на 64%, каквато е за призьорите на световни и европейски първенства.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов изпълни поетия ангажимент към българските паралимпийци за увеличаване на финансовите награди за отличия от Паралимпийски игри. Поправката в Наредба № 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица е факт и от днес на сайта на ММС и на Портала за обществени консултации е публикуван проектът за обществено обсъждане, чийто срок е едномесечен.

Спортният министър Андрей Кузманов се ангажира с промяна на Наредбата веднага след края на Паралимпийските игри в Токио. Той проведе срещи с нашите медалисти Ружди Ружди и Християн Стоянов, както и с представители на Българската паралимпийска федерация. Кузманов бързо предприе необходимите действия, за да бъдат удовлетворени желанията на родните параатлети за по-достойно премиране на успехите им, които издигат престижа на българския спорт.

„Олимпийските игри са най-висшият спортен форум и успехите, постигнати на Игрите, са върхът в кариерата на всеки спортист. Именно затова с екипа ми направихме тази промяна", заяви министър Андрей Кузманов.

Според промяната размерът на наградите, които се отпускат от ММС за призови класирания на Паралимпийски игри, е увеличен от 20% на 64% от наградите за призови класирания на Летни и Зимни олимпийски игри. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2022 г. Повишеният размер на наградите на състезателите ще доведе и до увеличение на тези на треньорите и длъжностните лица, ангажирани с подготовката на атлетите.

По сега действащата Наредба № 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица премията за паралимпийците е 20%, а за световни и европейски първенства - 64%.

"Постъпилите предложения са разумни и необходими с оглед постигане на оптимална справедливост при определяне на премирането на спортистите, постигнали призови класирания на Паралимпийски игри, съотносима с техните постижения. Обоснована е необходимост, размерите на еднократните парични награди на спортисти - медалисти и призьори от Паралимпийски игри, да бъдат установени при спазване на определена пропорционалност и съотносимост с еднократните парични награди на спортисти - медалисти и призьори от Олимпийски игри. Очакваният резултат от приемането на наредбата е премиране с парични награди на най-значимите постижения в най-престижния международен форум за спортисти с увреждания, като по този начин се стимулират спортистите, издигащи престижа на българския спорт", са мотивите за промяната в Наредба №5.

Проектът не предвижда разходването на допълнителни средства по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Средствата, необходими за изплащане на наградите, като функция на провежданите състезания от международния спортен календар, ще бъдат предвиждани в бюджета на ММС.

Това е първата поправка в Наредба № 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица. В същия размер се запазват паричните награди на параатлетите за световни и европейски първенства. В едномесечния срок за обществено обсъждане всички федерации, клубове и заинтересовани лица могат да направят предложения.