Дезинфекция и обезпаразитяване за убиване на патогенни микроорганизми
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Октомври 2021 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дезинфекция и обезпаразитяване за убиване на патогенни микроорганизми

/КРОСС/ В години, когато целият свят е обхванат от пандемията от коронавирус, думичката дезинфекция се употребява из медиите почти ежедневно, защото тя е част от така добре известното ни правило да спазваме стриктно трите Д-та: дисциплина, дистанция и дезинфекция. Дезинфекцията обаче е и част от названието на фирмите за борба с вредители, предлагащи ДДД услуги, чието съкращение произлиза от дезинфекция, дезинсекция и дератизация. В следните редове целта ни не е да се занимаваме с темата за коронавируса, нито да обясняваме как точно работят фирмите за борба с вредителите. Ще обърнем конкретно внимание на това какво се разбира под дезинфекция и защо тя е толкова необходима за здравето на хората.

Същност на дезинфекцията и обезпаразитяването
Дезинфекцията е съвкупност от действия, познати и като мероприятия, целящи убиването на патогенните микрооргазнизми, живеещи във външната среда. Това са всички бактерии, вируси, гъбички, токсини и др. вредни за човешкото здраве и за околната среда организми, които могат да са причинители на много опасни болести по хората и животните. Под дезинфекция се разбира всяка профилактична мярка, целяща обезпаразитяване на околната среда и премахване на риска от разпространение на болести и зарази, като честа причина за това са и вредители като мишки, плъхове, гълъби, хлебарки, комари и т.н.
Под обеззаразяване не трябва да се разбира традиционната санитарно-хигиенна дейност, каквато е рутинното измиване на подовите настилки например. За цялостно обезпаразитяване на площите се използват специални препарати, целящи убиването на всички патогенни микроорганизми. Те могат да са или готови за употреба или да са концентрати, които подлежат на разреждане с вода в определено съотношение. Спазването на това съотношение е от особена важност за ефекта на проведените мероприятия по дезинфектиране.

За дезинфектантите и как да разберем кои от тях са одобрени от МЗ
Всички използвани дезинфектанти трябва да са разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването не само защото някои могат да не са ефективни срещу определени микроорганизми, но и защото има такива, които крият рискове за човешкото здраве и вредят на околната среда. В случай, че искате лично да се уверите кои препарати са разрешени за дезинфекция, можете да погледнете страницата на самото Министерство на здравеопазването (МЗ), на която поне веднъж месечно се актуализират данните за разрешените за употреба биоциди за обезпаразитяване.

Предимства на професионалната дезинфекция и обезпаразитяване
Микроорганизмите са много устойчиви и бързо се приспособяват към условията в които се развиват, дори и те да не са благоприятни към тях. За да бъде едно обезпаразитяване качествено освен прилагането на качествени препарати за дезинфекция и познания как, къде и в какви количества да се прилагат, задължително условие е да се вземат предвид и фактори като влага и температура на въздуха, степен на замърсяването и т.н. Винаги когато не сте сигурни какви препарати да използвате, в каква концентрация, през какви интервали от време да ги прилагате и то съобразно околната среда, то е много по-добре изобщо да не се заемате вие с подобни действия, а да се доверите на фирма, предлагаща услугата дезинфекция. Една некачествена дезинфекция може да доведе до много по-опасни предпоставки за развиване на микроорганизми, отколкото ако изобщо не предприемете действия по обезпаразитяване. Подобни мероприятия трябва да се провеждат от компетентни лица, за да бъде постигнат траен и качествен резултат.

Държим да отбележим, че от всичко казано дотук не следва да престанете да поддържате добра хигиена в обитаваните от вас площи. Напротив, грижете се добре и ги почиствайте редовно. Не очаквайте обаче, че при измиване на подовите настилки с белина например, това би предотвратило появата на вредители като хлебарки, бълхи, мишки или пък плъхове. Освен че те са навсякъде около нас и могат да са преносители на живото застрашаващи болести, те са и особено издръжливи. Качествена дезинфекция на околната среда (жилищни площи, офиси, търговски обекти и др. ) може да бъде извършена единствено от екипите на фирмите, предлагащи подобни услуги, действащи пряко под надзора на всички здравни органи в държавата.