Великобритания преговаря с арабския свят за свободна търговия
Секция: СВЯТ
09 Октомври 2021 13:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великобритания преговаря с арабския свят за свободна търговия

/КРОСС/ Великобритания и шестте арабски страни от Персийския залив започнаха официално преговори по споразумение за свободна търговия.

Новината дойде днес от Бахрейн, предаде агенция Франс прес "С голяма радост и удоволствие обявявам днес официалното начало на преговорите по споразумение за свободна търговия между страните от Съвета за сътрудничество в Залива и Обединеното кралство", заяви снощи министърът на промишлеността, търговията и туризма на Бахрейн Зайед аз Заяни.

Арабската държава е председател на съвета, включващ още Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Кувейт и Оман, чийто стокообмен с Обединеното кралство достигна над 30 милиарда лири през 2020 г.

"Искаме модерно и всеобхватно споразумение, което елиминира търговските бариери на огромния пазар за храни и напитки и в сфери като електронната търговия и възобновяемата енергетика", заяви в комюнике британската министърка на международната търговия Ан-Мари Тревелян.

Освен с традиционни партньори като САЩ и Австралия, след Брекзит Великобритания опитва да укрепи търговските си връзки и със страните от Персийския залив.