Путин призова за международно взаимодействие в борбата с коронавируса
Секция: Русия
11 Октомври 2021 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин призова за международно взаимодействие в борбата с коронавируса

/КРОСС/ Осигуряването на максимална готовност на санитарните и епидемиологичните служби да се справят със заплахата от опасни инфекции е актуално и търсено, докато това е невъзможно без реално международно сътрудничество, каза руският президент Владимир Путин в приветствието си към участниците в международните учения на екипи за бързо реагиране към извънредни ситуации от санитарен и епидемиологичен характер, предава РИА НОВОСТИ.

"През последните години ние ясно видяхме колко релевантно и търсено е осигуряването на максимална готовност на санитарните и епидемиологичните служби да се изправят срещу заплахата от опасни инфекциозни заболявания. Очевидно е, че ефективното решение на този проблем е невъзможно без реално международно сътрудничество - това се потвърждава напълно от опита за борба с пандемията на коронавирус. ", - се казва в поздравлението на президента, публикувано на уебсайта на Роспотребнадзор.

Президентът отбеляза, че става дума не само за съгласуване на стратегически ходове, но и за отработка на практически съвместни действия по своевременното обявяване и ликвидиране на огнищата на инфекцията, имащи пандемичен потенциал.

По думите на президента, ученията ще позволят на спациалистите от двеста страни да обменят професионални навици, да изпитат възможностите на мобилните лаборатории и специализирана техника, а също така ще определят оптималните алгоритми за реакция при извънредни ситуации от санитарно-епидемиологичен характер.