Протест на пътни строители блокира движението в триъгълника на властта
Секция: Анализи
11 Октомври 2021 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Протест на пътни строители блокира движението в триъгълника на властта

/КРОСС/ Тежкотоварни камиони на пътностроителните фирми, които протестират пред сградата на правителството, блокираха движението по булевардите „Дондуков" и „Цар Освободител" в отсечката от улица „Георги Раковски" до района на президентството.

Движението на автомобили в центъра на столицата е затруднено, засилено е полицейското присъствие.

Строителите от Българската браншова камара „Пътища" протестират с настояване да им бъде изплатено дължимото за извършените ремонти. Искат и оставката на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

Ръководството на браншова камара „Пътища" внесе в приемната на правителството писмо до премиера Стефан Янев, в което описва как може да бъде решен проблемът с изплащането на дължимите средства към пътностроителните фирми за поддържане и ремонти.

Според протестиращите обаче това решение вече минава през оставката на регионалния министър Виолета Комитова.

„Днес ние показваме с над 3000 човека и над 200 машини, че пътният бранш е заедно и ще устоява исканията си за нейната оставка. Тази дама иска срещи със собственици на фирми на четири очи. Защо? Има нещо да договаря? Какво точно? Нека да каже. Който иска прозрачност, прави срещи с всички, които откликват на поканата, а не само с избрани", заяви протестиращ.

От ББК „Пътища" очакват и среща с премиера Стефан Янев, ако той намери време за среща с тях днес.

Протестът започва малко след 8,40 часа, а заради стотиците камиони и друга тежкотоварната техника към 10 часа не можеше да се преминава с автомобили около триъгълника на властта. Осигурено е движението само на трамвайните линии, които тръгват от района на протеста. Протестът е разрешен до 12,30 ч.

„Да си пътищар е гордост" - това бе един от плакатите, опънати от протестиращите.

„Не може тези хора в тези каменни сгради... ние сме ги назначили да работят за нас, а ние работим, а не трябва да ядем според тях", каза един от протестиращите шофьори. „Министърът защо не каза, че няма пари, когато му работихме, а сега ни спират парите".

Изпълнителният директор на Браншова камара „Пътища" инж. Лазар Лазаров отрече пред БНР протестът да е политически. Според него оставката на министър Виолета Комитова няма да задълбочи кризата.

„Проблемът се е задълбочил достатъчно много и точно поради тази причина се иска и нейната оставка, поне за да не се задълбочава още повече, защото влизаме в зимен период. В момента, който започнат да стават пътнотранспортни произшествия вследствие на непочистени пътища, загуби, хора да остават в снега, за да не могат да преминат, тогава проблемът става всеобщ", каза той пред програма „Хоризонт".

Много е засилено полицейското присъствие. В два кордона от полиция и жандармерия е опасана сградата на правителството и тази на близкия Партиен дом.