Над 2,7 млрд. лв. ДДС обратно в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на НАП
Секция: ИКОНОМИКА
11 Октомври 2021 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 2,7 млрд. лв. ДДС обратно в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на НАП

/КРОСС/ Над 2,7 млрд. лв. ДДС са постъпили обратно в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на НАП и без необходимост от възлагане на проверка или ревизия, съобщават от Агенцията. Това е възможно благодарение на внедрената преди няколко години информационна система „Контрол", която извършва автоматизиран анализ на постъпилите искания за възстановяване на данъци, уточняват от приходната администрация.

Когато дружеството, подало такова искане, е с ниско рисков профил, няма задължения към бюджета, внася редовно и в срок дължимите данъци и осигуровки, и не на последно място - няма данни за участие в схеми за ДДС измами, софтуерът позволява възстановяване на данък без човешка намеса и без възлагане на проверка или ревизия.
По същия ред, от внедряването на системата досега, на коректни фирми и физически лица, са възстановени над 256 млн. лв. корпоративен данък и почти 61 млн. лв. данък върху доходите.

В същото време специализираният софтуер на НАП насочва вниманието на данъчните към проблемни области и рискови зони и позволява извършването на електронни ревизии. Същите изключват необходимостта да се копира голям обем документи на хартия, тъй като счетоводните данни се проверяват и анализират дистанционно, а това значително улеснява бизнеса, коментират от НАП. През последните три години НАП е приключила 830 електронни ревизии в страната, които са установили допълнително над 57 млн. лв. дължими данъци и осигуровки.