Зоологическата градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Октомври 2021 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зоологическата градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите

/КРОСС/ Зоологическа градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите. Събитието се организира от Фондация "Наука за природата" и има за цел да популяризира информация за ролята на прилепите и защо е важно тяхното опазване. Събитието ще се проведе на 9-и октомври от 10:00 до 16:00 часа пред Екологичния научно-образователен център.

Децата ще могат да се включат в играта "Загадките на кафявото прилепче". Всяко дете ще получи въпроси и ако отговори правилно ще получи награда.

"Играта е много интересна. На територията на Зоопарка ще бъдат разпръснати различни факти за прилепите. Самата игра е на три нива - лесни факти, по-трудни и най-трудни", каза за БНР Светла Тодорова от Фондация "Наука за природата".

Тя съобщи, че на територията на София има над 9 вида прилепи.

"Прилепите могат да изминават километри наред, за да отидат да ловуват над дадена територия. Зоопаркът е много подходящо място, тъй като там има езеро и заставайки над мостчето можете да видите точно при смрачаване как ловуват и се спускат над самото езеро".

Фондация "Наука за природата" изпълнява проект "Прилепи и хора - живот под един покрив".

"Това е проект, който е финансиран от европейската програма LIFE и изпълняваме различни консервационни дейности в южната част на България. Едни от дейностите са реставриране на стари чешми, тъй като в миналото в този район - в Източните Родопи тези чешми са използвани от фермерите да напояват своите животни. В момента доста от тях са пред разруха и ние искаме отново да възобновим това, тъй като тези животни пиейки вода от тези чешми привличат насекоми, а насекомите са основна храна за прилепите в България. Друга наша дейност е да засаждаме плодни дръвчета, които също привличат насекоми", допълни Светла Тодорова в интервю за предаването "По първи петли".