БСП - София: След 71 години искат да преименуват детска градина "Мара Петлякова" на "Червената шапчица"
Секция: ПОЛИТИКА
11 Октомври 2021 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП - София: След 71 години искат да преименуват детска градина "Мара Петлякова" на "Червената шапчица"

/КРОСС/ Няма да подкрепим това предложение, категоричен бе заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков.

Детска градина №1 в район „Възраждане" в столицата, която в момента носи името "Мара Петлякова" - героиня от антифашистката съпротива от Втората световна война, ще бъде преименувана на "Червената шапчица". За това алармираха общинските съветници от „БСП за България" в СОС. Докладът е внесен от кмета на района Савина Савова и в него се казва, че инициативата е на директорката, педагогическия съвет и родители.

„Детска градина №1 е построена през 1950 г. и оттогава се нарича "Мара Петлякова". През 1941 г., заедно с Йорданка Чанкова и Лиляна Димитрова, тя е въдворена в концлагер "Свети Никола". През 1942 г. трите успяват да избягат от лагера. На 17-ти февруари 1944 г, Мара Петлякова - тогава на 31 години, е арестувана, измъчвана и разстреляна заради антифашистката й дейност в Дупнишкия партизански отряд", разказа заместник-председателят на групата Иван Таков.

"Вече 71 години детската градина в моя район "Възраждане" носи името на Мара Петлякова. Сега изведнъж на управляващите в Столичната община им скимнало да го сменят", коментира той. Таков е възмутен и от мотива за преименуването - в София нямало друга градина с името "Червената шапчица", а приказката оказвала възпитателна роля с нравствените идеи и простора на въображението.

„За над 10 000 деца не достигат места в яслите и детските градини в София. И вместо да се мисли как този проблем да бъде решен, управляващите се занимават с преименуване на детски заведения", заяви заместник-председателят на групата на социалистите.

"И нито дума за личността на Мара Петлякова! Вероятно защото в момента политическата конюнктура налага историческите факти да бъдат забравени, изкривени и изтрити. Днес новата фашизоидна пропаганда подменя историята с детски приказки. Утре несъгласните ще ги прати в някой нов "Свети Никола", заявява Иван Таков, който е категоричен, че този пасквил няма да получи подкрепата на общинските съветници от БСП.