Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора – Симеоновград
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Октомври 2021 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора – Симеоновград

/КРОСС/ Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора - Симеоновград.
Поради увеличаването на обема на товарите по направление Русе - Свиленград, нуждата от намаляване на времепътуването и обема на вредните емисии, през 2019 г. започна електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора - Симеоновград, с обща дължина 63 км по проект "Електрификация на 83-та жп линия Симеоновград - Нова Загора". До момента само трасето между Симеоновград и Нова Загора не бе електрифицирано и при подмяната на локомотивите се губеше много време.

Стойността на договора е 23 737 619,64 лева без ДДС, а на част "Контактна мрежа" - 22 100 350,54 лева без ДДС. Финансирането е осигурено от държавния бюджет.

В рамките на проекта бяха изправени 1357 бр. железобетонови и железорешетъчни стълба. Изградена е контактна мрежа с дължина 77 км, eлектрифицирани са по 4 броя железопътни коловози на гара Раднево и гара Любеново-предавателна, изграден е и секционен пост на гара Любеново-предавателна. Преустроени са 28 броя железопътни прелеза за електрифицирана жп линия. Преустроени са 7 броя въздушни електропроводни линии, пресичащи трасето на жп линията. Монтирани са 3000 броя устройства за предпазване на птици при кацане на детайли от контактната мрежа.

Днешната 83-та железопътна линия Симеоновград - Нова Загора е част от транспортното направление Русе - разпределителна - Синдел - Нова Загора - Симеоновград - Свиленград, част от 7-ми международен товарен коридор „Ориент - източно средиземноморски".

След електрификацията й, се осигурява конкурентноспособен превоз на товари с железопътен транспорт между Западна Европа, Република Турция и Близкият Изток като се предоставя възможност за привличане на товарите от автомобилния и морския транспорт.