Корабът "Вера Су" се води официално потънал
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2021 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корабът "Вера Су" се води официално потънал

/КРОСС/ Днес се очаква да продължи огледът на заседналия край Камен бряг кораб. Машинното отделение и корпусът на плавателния съд са наводнени, което усложнява операцията по разтоварването на азотния тор.

Вече не се говори за спасителна операция, а за изваждане на потънал товар. защото корабът "Вера Су" се води официално потънал. Той не може да потъне повече, защото е застанал стабилно на плитчината край Камен бряг.

Поради факта, че корабът е наводнен, е много трудно да се достигне до товара му, който трябва да бъде изваден. Обмислят се няколко варианта, като единият от тях е да се използват люковите закрития. За да се случи това обаче, е необходимо допълнително разрешение от Министерството на околната среда и водите.

Според експерти най-оптимистичната дата, на която може да започне изваждането на азотния тор, е 1-ви ноември. По думите на директора на "Морска администрация" всички експерти, които вече ще се качват на кораба, ще го правят от тези стръмни скали на Камен бряг. За днешния ден се очаква да бъдат анализирани снимките, направени от двамата водолази, които вчера се качиха на кораба "Вера Су".