Избор на хидрофорни помпи – какво трябва да знаем?
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Октомври 2021 13:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Избор на хидрофорни помпи – какво трябва да знаем?

/КРОСС/ Автономното водоснабдяване на частна къща предполага използването на мощно оборудване, което отговаря за подаването на вода от кладенец или резервоар за съхранение. Характеристика на такава водоснабдителна система е липсата на естествено налягане, което трябва да се осигури чрез използването на хидрофорни помпи.

Става въпрос за специално мощно оборудване, което повишава налягането в системата, осигурявайки подходящо налягане на водата в тръбите. Именно от правилния избор на хидрофорни помпи, което се контролира от автоматизация, качеството на водоснабдяването на частна къща впоследствие ще зависи и съответно комфорта на живот в нея.

Понастоящем съществуват няколко вида хидрофорни помпи, които се използват за автономни водоснабдителни системи:

• Мембранни, които имат запечатана гъвкава мембрана, която разделя резервоара с въздух и вода.

• Безмембранен тип, при който питейната вода и сгъстеният въздух са в едно отделение, без да са разделени от преграда.

• Еластичната мембрана, която представлява издръжлива гумена торба, предпазваща стените на резервоара от контакт с вода. Една от отличителните черти на такива мембранни хидрофори за частна къща е компактният им размер, което прави възможно инсталирането на оборудването в малко помощно помещение и килер.

За частни къщи с площ под 100 квадратни метра такива мембранни хидрофорни помпи са най -добрият избор, тъй като съчетават простота на дизайна и надеждни характеристики. Най-често се срещат резервоари с обем до 60 литра, а при необходимост по поръчка се правят по-големи резервоари, съдържащи 110 литра чиста вода.

Инсталираният смукателен двигател е прикрепен към горната част на резервоара и е свързан към него с помощта на гъвкава тръба. Наличието на специален нипел позволява правилно да се люлеете и лесно да регулирате налягането на въздуха, съответно можете правилно да конфигурирате работата на системата, която ще работи в напълно автоматичен режим. Всмукателните двигатели, използвани днес, са практически безшумни, което увеличава атрактивността на тези хидрофорни помпи.

Резервоарите без мембрана са здрави метални вертикално поставени бутилки с обем над 110 литра. Обикновено са оборудвани с мощна битова или морска самозасмукваща вихрова помпа, която осигурява налягане в системата на ниво от 0,7 МРа или повече. Помпените станции без мембрани са предназначени предимно за водоснабдяване на двуетажни частни сгради с площ над 200 квадратни метра.

Характеристика на безмембранните хидрофорни помпи е, че те имат специален предпазен клапан, който осигурява изравняване на налягането и съответно във всяка точка на водоприемника ще бъде гарантирано висококачествено налягане, независимо от изчисленото натоварване.

Как да изберем правилните хидрофорни помпи?

За да изберете правилно и изчислите мощността на подобно оборудване за частна къща, трябва да се вземат предвид следните фактори:

• Място и условия на монтаж
• Източник на прием на вода
• Единично налягане и обем

Въпреки очевидната сложност, всеки собственик може да избере подходящия модел . Необходимо е само да се вземат предвид данните за средния разход на вода и да се има представа за характеристиките на подреждането на водоснабдителната система в конкретната къща.

На първо място е необходимо да се реши дали ще се използват мембранни или безмембранни хидрофорни помпи. Съответно изборът на такова устройство до голяма степен ще зависи от площта на къщата и средната консумация на вода на ден. В случай, че изберете помпено оборудване за малка къща, където живее семейство от 3-4 души, тогава една евтина мембранна помпа ще е достатъчна. Необходимо е да се вземе предвид малкият и големият дебит вода в къщата, въз основа на който трябва да се направи изборът на конкретно оборудване.

При избора на обема на акумулатора е необходимо преди всичко да се съобразите със средното количество вода, което ще се консумира в къщата. Производителността се изчислява въз основа на количеството вода, използвано за един час. Например, експериментално е установено, че четиричленно семейство консумира средно около 3 кубически метра вода. Но голямо семейство, което живее в двуетажна вила с допълнителна консумация на вода за задния двор, трябва да изчисли капацитета на системата на ниво от 8 кубически метра вода на час.

По-голямата част от помпеното оборудване, което се използва днес в частни домове, е в състояние да изпомпва налягане на включване от 1,7 бара, а граничното налягане може да се изпомпва до 3 бара. Съответно ще е необходимо да се изберат правилните спирателни вентили, а свързването на такъв агрегат се извършва изключително в пълно съответствие с инструкциите.

Откъде може да закупите хидрофорни помпи?

Най-подходящо място е онлайн магазин за хидрофорни помпи, където ще откриете разнообразие от модели с разнообразни характеристики. Препоръчително е да не се купува такова оборудване от неоторизирани търговци, защото може да попаднете на некачествена стока и тогава ниската цена ще ви излезе по-скъпо.