Президентът: Силното местно самоуправление е важна предпоставка за устойчивото развитие на България
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2021 14:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Силното местно самоуправление е важна предпоставка за устойчивото развитие на България

/КРОСС/ Държавният глава поздравява кметовете, общинските съветници, административните служители в страната по повод Деня на българската община.

Преодоляването на предизвикателствата пред страната ни, на обезлюдяването и на икономическите дисбаланси между регионите минава през все по-тясно сътрудничество между общините, засилване на децентрализацията и финансовата им независимост. Това се посочва в поздравителен адрес на президента Румен Радев до ръководството и членовете на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в който той приветства кметовете, общинските съветници и административните служители в страната по повод Деня на българската община и местното самоуправление.

Представителите на местната власт са на първа линия в усилията да бъдат решавани ежедневните проблеми на хората и са гарант за ползотворния диалог с тях, пише още държавният глава. Румен Радев подчертава, че силното местно самоуправление е важна предпоставка за устойчивото развитие на България и президентската институция ще продължи да съдейства на общините в търсенето на работещи решения в тази насока.

В своето приветствие държавният глава посочва още, че за двадесет и петте години на своето функциониране НСОРБ се е доказало като надежден партньор на общините и посредник между централната власт и гражданите на местно ниво. „Експертизата и приносът на НСОРБ са не само от ключово значение за утвърждаването на интересите на общините и реализацията на техните инициативи, но и спомагат за общия напредък и благоденствието на България", пише президентът Румен Радев.