230 000 пенсионери ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип
Секция: Здраве
12 Октомври 2021 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
230 000 пенсионери ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип

/КРОСС/ Въпреки по-ниските нива на заболеваемост от сезонен грип през миналогодишния сезон, на съвместна конференция на Световната здравна организация (СЗО) и българските здравни власти алармираха, че тази есен може да се очаква завръщане на грипа с по-тежко протичане от обикновеното. Поради факта, че 2020г. хората не са се срещали с грипния вирус, нивата на имунитет на населението са по-ниски, което може да доведе до промяна на „поведението" на грипа. Така той може да се появи през есента, вместо зимата, или да е по-упорит и с по-тежко протичане.

Миналата година имахме много ниско разпространение на грипните вируси и това има своето обяснение. В световен мащаб броят на ваксинираните срещу грип беше много по-висок през 2020 г. в сравнение с предходните години, включително и в България. Другите фактори, които ограничиха грипната вълна, бяха противоепидемичните мерки за Covid-19. Работата от вкъщи, онлайн обучението, ограничаването на контактите на закрито, по-малкото пътувания също попречиха на предаването на сезонния грип. Тази година, обаче голяма част от тези ограничения липсват и може да се прогнозира, че грипен сезон 2021-2022 в Северното полукълбо може да е по-различен и дори по-тежък.

„СЗО препоръчва медицинските работници, по-възрастното население, хората с хронични заболявания да бъдат ваксинирани първи. Ние имаме ваксини с доказана ефективност и огромна защита. Медицинските работници по целия свят се ползват с най-голямо доверие по отношение на действието на ваксините. Затова трябва да ги ангажираме и да действат като пример на поведението на хората с цел защита на здравето им. Това е тяхно задължение и тяхна професионална етична отговорност. С последователни действия и разпространение на научни факти, ние можем да градим доверие и да въздействаме на поведение, което опазва здравето, за да можем да си върнем свободата, която толкова много ни липсва.", каза д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България.

„Можем да очакваме, че грип ще има тази година. Затова по-добре да се предпазим от заболяването, отколкото да се надяваме, че то ще мине леко. Грипът е сериозно заболяване и годишно около 300 000 души губят живота си от него. За съжаление, България е на последно място както по отношение на ваксинацията срещу ковид, така и срещу грип. Обхватът с противогрипни ваксини почти се е утроил спрямо 2019 г. благодарение на Националната програма за предпазване от сезонния грип за населението над 65-годишна възраст, която ще се проведе за трета поредна година. Но въпреки това сме далеч от препоръката на СЗО да направим покритие от 75% при рисковите групи. Миналата година сме постигнали обхват от 6.5% от общата популация в България, като сред рисковата група на населението на възраст над 65 години от 2% през 2019г. се е увеличил на 16%. С тази програма, финансирана от държавата ни, сме спестили милиони левове от хоспитализации и сме предотвратили много смъртни случаи. Добрата новина е, че по програмата тази година са осигурени 230 000 безплатни ваксини и това е най-голямото количество, осигурявано за пенсионерите до сега. Затова всеки в тази възрастова група може да заяви своята безплатна ваксина при личния си лекар и да бъде имунизиран още в края на октомври.", сподели д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина .

„В условията на пандемия от ковид и огромните загуби, които ни нанесе, не трябва да забравяме и риска от грипна епидемия. Грипът е много сериозно респираторно заболяване. Тежко протичащо, с много усложнения, които буквално могат да засегнат всеки орган или система и най-вече усложнения по влошаване на хронични заболявания. Нашите данни показват, че се увеличава активността на циркулацията на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания, включително и на парагрипните вируси. Затова твърде вероятно е да се очаква грипна епидемия тази година. До момента все още няма изолирани случаи на грипни у нас, но в Хърватия например, такива бяха установени още през септември преди типичния грипен сезон. Притеснителното е, че от диагностицираните случаи, близо 60% са постъпили в болница, именно заради спадналия имунитет.", съобщи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По отношение на приложението на противогрипна ваксина и на ваксина срещу ковид-19, официално препоръките на СЗО двете ваксини да се правят с 14-дневен период между тях. Проф. Христова сподели обаче, че в държави като Австралия, Швейцария двете ваксини се правят в разстояние на една седмица, а в Австрия и Дания двете ваксини се поставят едновременно. От научна гледна точка според нея не би трябвало да има никакъв проблем за поставянето на двете ваксини заедно и апелира всички да се ваксинират преди старта на грипния сезон.

„От своето въвеждането на противогрипните ваксини преди десетки години, те са спасили безброй човешки животи и са ограничили разрастването на редица пандемии. Те са с доказан добър профил на безопасност и могат само да ни помогнат да се справим с тежките усложнения от вирусните заболявания. Има няколко рискови групи - пациентите над 65-годишна възраст, които по начало нямат толкова силна имунна защита, затова и при тях се очакват по-чести и тежки усложнения. Силно застрашени са и пациентите с хронични заболявания, особено, ако са сред по-възрастното население. При децата проблемът се неглижира от родителите, а те са в рисковата група също, като се забравя, че противогрипните ваксини са разрешение за деца над 6 месеца. Много малко се говори за поставянето на противогрипни ваксини и при бременните, като е доказано, че ваксината предпазва и новороденото няколко месеца след раждането му. Миналата година правихме проучване, което показваше, че при 100 пациенти, които нямат нагласата да си поставят противогрипна ваксина, но след разговор с личния или лекуващ лекар, 80% променят своето мнение и биха се ваксинирали. Затова трябва да се обединим и да работим за промяна на тази нагласа, за да се запазят човешки животи,", коментира д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

В рамките на събитието беше цитиран първия за България анализ за въздействието на грипа върху здравната система у нас. Данните в него включват статистика за грипните заболявания за сезони 2018/2019 и 2019/2020 г. Анализът показва, че повече от 8 400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена от грип, като 25% от тях са на възраст 65+.

От хоспитализираните с пневмония в следствие на грип пациенти на възраст 65+ близо 40% имат съпътстващи заболявания (диабет, сърдечно-съдови, белодробни, онкологични и чернодробни заболявания), които са рисков фактор за по-тежко протичането на инфекцията. Средният престой в болница на пациентите на възраст 65+ хоспитализирани с пневмония в следствие на грип е 8 дни и сумарно разходът на държавата за тяхното лечение е най-малко 2.7 млн. лв. годишно.