Целеви средства за българското село поиска вицепрезидентът
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2021 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Целеви средства за българското село поиска вицепрезидентът

/КРОСС/ Илияна Йотова беше гост на тържествената сесия на Общинския съвет в Трекляно по повод Деня на българската община и местното самоуправление.

За специален план за спасение на българското село се обяви вицепрезидентът Илияна Йотова. „Необходимо е ново планиране както в националния бюджет, така и при разпределението на европейските средства. Необходими са целеви средства за селата. Надявам се да срещнем партньорството на следващ редовен кабинет и следващ парламент и да постигнем реална грижа за българското село. Хората, които управляват България, да имат съзнанието за това." Това посочи Илияна Йотова, която беше гост на тържествената сесия на Общинския съвет в Трекляно по повод Деня на българската община и местното самоуправление.

Вицепрезидентът благодари на местната администрация на най-малката българска община за усилията, които ежедневно полагат за по-добрия живот на населението. Йотова припомни, че само 4 години след Освобождението на България е създаден първият закон, който поставя основите на дейността на местните власти. „Още тогава строителите на България са осъзнавали, че и в най-малката териториална единица населението трябва да има висок стандарт на живот, за да върви напред развитието на цялата държава", посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова открои огромните регионални дисбаланси в България и проблема с обезлюдяването на цели райони. „Финансовите ресурси на националния бюджет и от Европейския съюз се концентрират в няколко големи града, а за малките общини не остава почти нищо. Днес в географската територия на България имаме няколко Българии", подчерта вицепрезидентът. По думите й тези разлики обричат бъдещето на българските деца. „В 21 век, за съжаление, в България децата нямат равен старт в живота, оказва се, че е важно къде си се родил - в малкото село или големия град", изтъкна Илияна Йотова и припомни колко трудности са срещнали с президента Румен Радев преди години, докато успеят да защитят от затваряне училищата в малките общини.

Вицепрезидентът се обяви категорично против разделението на България на центъра и България на периферията, където липсва адекватен достъп до здравна грижа, няма пътища. В община Трекляно няма аптека, посещенията на личен лекар са нередовни. „За всеки претендиращ за държавник водеща трябва да бъде грижата за хората и техния достоен живот", посочи Йотова.

Вицепрезидентът отново открои настояването, споделяно и от общините, за по-голяма самостоятелност, за финансова децентрализация. „Необходима е промяна в законодателството, която да даде свобода на всички общини да се борят за средства, а не да чакат подаянията на по-голямата община или благоволението на държавата", посочи Илияна Йотова.

Кметът на община Трекляно Радко Петрунов удостои вицепрезидента с почетния плакет на общината.