Миньори на протест в София
Секция: Анализи
13 Октомври 2021 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Миньори на протест в София

/КРОСС/ Работещите в "Мини Марица-Изток" тръгват тази сутрин за митинг-шествието, което ще се проведе в София. На него те ще настояват да бъде гарантирана работата на централите от комплекса на въглища минимум до 2040 г.

Председателят на КТ "Подкрепа" в ТЕЦ-2 е категоричен, че комплексът трябва да работи не само заради служителите в него, а заради всички българи, които потребяват електроенергия. Искаме да покажем, че двата синдиката сме единни в исканията си, защото това е български ресурс и има още милиони запаси занапред, допълни той.

Председателят на КНСБ заяви, че днес ще искат обещания от политиците за бъдещето на семействата на служителите и бъдещите на четирите области, от които са работниците в комплекса.

За нас зелената сделка е пропита с лобизъм, за нас тя е враг, категорични са миньорите. Ако ТЕЦ-овете спрат, ток няма да има в милиони български домакинства, допълват те.

Споделят, че живеят в несигурност и страх. 110 000 човешки съдби са поставени на карта и е време за спешни решения, допълват протестиращите.

Готови сме на всичко - даже утре да легнем на релсите, за да стане ясно, че без комплекса не може, допълват миньорите.