Министър Кузманов: Променихме една недомислица с параолимпийците
Секция: СПОРТ
13 Октомври 2021 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Кузманов: Променихме една недомислица с параолимпийците

/КРОСС/ „С промяната в Наредбата за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица се занимаваме още от май месец тази година, когато огледахме всички наредби, премирането на състезателите и т.н. Проведохме предварителни разговори с президента на Българската паралимпийска асоциация Илия Лалов, а след като завършиха Паралимпийските игри и с нашите медалисти Ружди Ружди и Християн Стоянов. Смятам, че променихме една недомислица. Не може за медал от световно първенство премията да е 60%, а за Паралимпийски игри да е 20%. Игрите са върхът в кариерата на всеки един спортист", коментира министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов в предаването „Социална мрежа" по телевизия „Нова нюз".

„На 8 октомври тази година ММС публикува за обществено обсъждане Наредба №5 за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица, с която се променят премиите на паралимпийците като се увеличават от 20 на 64%. Не виждам никаква логика в това, ако даден спортист се класира за най-големия форум да бъде премиран с по-малко, отколкото за световно първенство. Нашите паралимпийци искаха справедливо оценяване на техните резултати. С екипа ми разгледахме възможностите и направихме промени в Наредбата като изравнихме процента за награждаване. Така осигурихме три пъти по-голямо увеличение", обясни спортният министър.

Кузманов уточни, че новата Наредба ще влезе в сила от 01.01.2022 г. Според него е учудващо защо преди наградите за призови класирания на Паралимпийски игри са били орязани преди Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г., а след това тази практика е продължила.

„Нашите паралимпийски атлети се трудят, прославят България и носят гордост на всички българи. Знам, че имат трудности с подготовката и с материалната база. И затова заслужават подкрепа", допълни министър Андрей Кузманов.

Спортният министър акцентира и върху новата Програма за кадрово осигуряване на спортните клубове като фокусът е да се обхванат повече деца в страната. „Спортът и здравето са свързани и на базата на това направихме тази програма. Имаше нужда да се обърне внимание на хората, които работят в спорта. Българските треньори трябва да получават постоянна заплата. Те са отговорни за подготовката на всеки наш състезател. Ще бъдат подпомогнати клубовете, които наистина работят, които имат история и добри резултати в няколко възрасти. Има над 3600 лицензирани клуба в България и една не малка част от тях са „кухи", не работят. На база на тези критерии ще се отсеят много от клубовете. Целта е един треньор от клуб да получи една минимална работна заплата. Това е стимул за наставниците, които ще имат грижата да набират деца и да ги обучават. Това е стимул и за клубовете, за да има повече треньори в тях", аргументира се министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов.