Днес е Световният ден на зрението
Секция: Здраве
13 Октомври 2021 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е Световният ден на зрението

/КРОСС/ Днес е Световният ден на зрението! „Зрението е право на всеки, а опазването му е дълг на всички." Акад. Константин Пашев В световен мащаб почти всеки човек има някакъв проблем със зрението си, а над 1 милиард души нямат достъп до специализирани грижи.

Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество.

Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора загубили зрение от глаукома.

По данни на американските здравни служби усложненията в очите, свързани с диабета са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст между 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и свързаните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението. Профилактиката на тези усложнения изисква добра колаборация между отделните звена на здравната система и значителен финансов ресурс.

Макулната дегенерация свързана с възрастта е друг голям проблем, с който се бори съвременната офталмология. Това заболяване засяга централното зрение и в различни срокове води до зрителна инвалидизация и до силно влошаване на качеството на живот. Особено актуален е този проблем в наши дни поради бързото застаряване на населението. До преди няколко години не съществуваше никакво лечение на макулната дегенерация. В момента някои от формите и могат успешно да се лекуват посредством медикаменти, които се инжектират в стъкловидното тяло и забавят или спират развитието на процеса.

Катарактата е причина за временно нарушение на зрението. Развитието на съвременната офталмохирургия дава изключителни възможности за бърза зрителна рехабилитация, включително и за коригиране на рефракционните аномалии посредством имплантиране на подходящи вътреочни лещи. В България ежегодно се извършват около 25 000 операции за катаракта на съвременно световно ниво.

За нивото на здравеопазването в една държава се съди по качеството на грижите за детското здраве. Проблемите, които решава детската офталмология са ранната диагностика и корекция на рефракционните аномалии, лечението на амблиопията, профилактиката на ретинопатията на недоносените, лечението на вродените аномалии и др. Проучване на очната патология при деца, настанени в социални домове на територията на столицата показа в пъти по-голяма честота на заболяванията от тази в общата популация. Източник: balkanec.bg