70 г.-Юбилей на Любомир Денев
Секция: КУЛТУРА
13 Октомври 2021 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
70 г.-Юбилей на Любомир Денев

/КРОСС/ Любомир Денев е роден през 1951 г. Завършва Националната музикална академия - София през 1979 г. Изучава диригентство при проф.Константин Илиев и композиране в класовете на при проф.Цж.Цветанов и проф.Парашкев Хаджиев, а по-късно специализира композиция при проф.Анатол Виеру в гр.Русе, оперно дирижиране при Едуард Даунс в Холандия и симфонично дирижиране в гр.Сиена, Италия при Франко Фрерара. Скоро след дипломирането си, през 1983 г. създава и първия български рок-мюзикъл„Утре в десет", на сцената на ДМТ „Стефан Македонски" , който е филмиран от БНТ. Следват „Неанапразни усилия на любовта" през 1988 г. на сцената на Камерната опера в Благоевград, „Йестърдей" в Младежки театър „Николай Бинев" - София през 2001 г., „Алис в страната на чудесата" в Кипър през 2016 г., „Лили и вълшебното бисерче" в Софийска опера (2017), „Един безумен ден" в НТ „Иван Вазов" (2019), „Законът на джунглата" в Пловдивска държавна опера (2020) и „Вечеря в Манхатън" на сцената на „Нов театър" НДК (2021).

Композиторът има множество награди от различни фестивали и конкурси, както от България, така и от чужбина, като през 2020 г. е награден със звезда „Златен век" на Министерство на културата за изключителни заслуги към българската култура.

Любомир Денев твори в различни жанрове - хорова музика, опера-мюзикъл, джаз, камерна и симфонична музика, музика за деца, като също така пише поезия и либрета. Известен е и със своите авторски джаз изпълнения.