Русия разположи най-новата ракетно-зенитна система С-500 да пази Москва
Секция: Русия
13 Октомври 2021 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия разположи най-новата ракетно-зенитна система С-500 да пази Москва

/КРОСС/ Първият бригаден комплект от най-новата серийна зенитно-ракетна система (ЗРС) С-500 „Прометей" беше доставен на войските на 15-та армия от специалните сили на Военно-космическите сили (ВКС) на Русия, обхващаща Москва и Централния индустриален район, предава ТАСС.

„Първият бригаден комплект от системи за противовъздушна отбрана С-500 постъпи на въоръжение в частта, която носи бойно дежурство по защита и отбрана на въздушно-космическото пространство над столицата на страната", каза източник, близък до военното ведомство на 13 октомври.

Той не уточни състава на съединението и датата на предаването му.


Източникът каза пред ТАСС, че втората бригада С-500 ще бъде предадена на войските през първата половина на 2022 г., като добави, че това е „многогодишен договор".

Зенитно-ракетната система С-500 „Прометей", произведена от концерна „Алмаз-Антей", е предназначена да поразява всички налични и перспективни космически оръжия за атака на потенциален противник във всички диапазони на височини и скорости. Обучението на специалисти за работа с нея се провежда от 2017 г. С-500 ще замени системата за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф".