Вицепрезидентът: С целенасочена политика ще опазим и популяризираме българския език и култура зад граница
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Октомври 2021 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: С целенасочена политика ще опазим и популяризираме българския език и култура зад граница

/КРОСС/ Илияна Йотова откри експозицията „Български книги отдалече" - съвместна инициатива с Националната библиотека.

„Опазването на българския език зад граница е една от основните ни цели. Ще го постигнем само с целенасочена и последователна политика - от неделните училища през средните училища, в които се преподава български език, до лекторатите." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на експозицията „Български книги отдалече" в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий". Вицепрезидентът посочи, че българската държава е загубила сериозните си позиции в българистиката по света и трябва да се възвърне интересът към българската история и литература, към българския език сред чужденците. Илияна Йотова е убедена, че българският език може да върне в родината децата от български произход, които живеят в чужбина.

Изложбата от близо 100 книги на български автори от цял свят е съвместен проект на вицепрезидента и Националната библиотека и е по повод Деня на народните будители. Проектът е част от инициативата на Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей", която включва срещи с български творци и интелектуалци зад граница. Вицепрезидентът и Националната библиотека са партньори в редица инициативи.

„Българският народ и държава са родени от книжовност и култура. А нацията през Възраждането се формира от книжнината, езика и историята", изтъкна Илияна Йотова и изрази надежда в напрегнатото и изпълнено с кризи ежедневие да има повече време за духовност и култура.

Голяма част от дейността на вицепрезидента е свързана с българите в чужбина. Целта - да се съхрани българския език и самосъзнание, да се изградят трайни контакти с нашите общности зад граница, заедно, българите в България и българите по света да работят за бъдещето на родината. „Имаме стратегия за сънародниците ни в чужбина, но тя е затворена в папките. Работим за изграждането на целенасочена и активна политика с българските общности зад граница. Планирахме голям форум с представители на българите в чужбина, но пандемията го осуети", заяви Илияна Йотова, като подчерта, че българската държава и българското общество трябва да подкрепят сънародниците ни зад граница в съхранението и разпространението на българщината. Целта за създаването на Български културен институт по примера на Гьоте институт или Сервантес е именно тази - съхранение и популяризиране на българския език и култура.

Откриването на изложбата с книги от български автори приключи с прожекция на филма „Сърце на птица" за аржентинския поет с български корени Марио Нестороф - дело на родолюбиви сънародници от Буенос Айрес. Вицепрезидентът и екипът й установиха контакти с българската общност в аржентинската провинция Чако.