Невен Дилков и представители на ecta се срещнаха с Маргарете Вестагер
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Октомври 2021 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Невен Дилков и представители на ecta се срещнаха с Маргарете Вестагер

/КРОСС/ Те обсъдиха решаващата роля на конкурентните алтернативни телеком оператори за постигане на целите на цифровото десетилетие в Европа.

Невен Дилков - основател и управител на Нетера, участва в среща на Съвета на изпълнителните директори на Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации ecta с г-жа Маргарете Вестагер - изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК) и еврокомисар по конкуренцията.

Невен Дилков е председател на Борда на директорите на организацията. Участниците обсъдиха решаващата роля на конкурентните алтернативни телеком оператори в Европа за постигане на целите на цифровото десетилетие.

„ecta представлява една от индустриите - тази на телекомуникациите, от които се очаква да изпълнят целите, поставени от председателя на ЕК г-жа Урсула фон дер Лайен през декември 2019 г. - постигане на дигитална трансформация, гарантиране и засилване на технологичния суверенитет на Европа.

В наши дни светът на технологиите е изключително динамичен. Непрекъснато се появяват нови технологии и услуги. Пазарите се променят, но едно нещо остава същото: конкуренцията и иновациите стимулират развитието на пазара и в крайна сметка подобряват живота на хората", каза Невен Дилков.

Той допълни, че конкуренцията е най-добрият двигател за инвестиции, инвестициите са необходими за постигане на високите цели на Европа, а членовете на ecta са живото доказателство за този принцип.

„Някои от нас инвестират до 30% от приходите си в CAPEX, за да си гарантират, че ще изпреварят пазара. Когато инвестираме, другите малки и големи оператори незабавно ни следват. Членовете на ecta се ангажирани и са призвани да направят Европа годна за дигиталната ера и развитието на гигабитовото общество. Ние сме стожерите на добрите практики в дигиталната индустрия, предлагаме голямо разнообразие от продукти и услуги по ефективен начин, овластяваме гражданите, бизнеса и съдействаме за напредъка на Европа", коментира председателят на ecta.


Невен даде думата на другите участници в срещата, сред които бяха генералният директор на ecta Люк Хиндрикс и изпълнителни директори на европейски телекомуникационни компании като Bouygues Telecom, Colt Technology Services, Drillisch Netz AG, Eurofiber, Group Iliad, Group Masmovil, Transatel и др.

Директорите от телеком индустрията повдигнаха следните теми:

- Разгръщането на устойчиви и сигурни мрежи с по-добро териториално покритие и по-висока производителност, включително в селските райони.

- Запазване на разнообразието от доставчици на телеком услуги - малки и големи.

- Справедливо разпределение на финансови ресурси от различни програми на ЕС и държавни поръчки, така че те да не се концентрират само върху най-големите играчи.

- Конкурентно разпределение на мобилния спектър, като се вземат предвид нуждите на новите участници, за да се предотврати прекомерната концентрация на пазара, защото тя води до повишаване на цените и парализиране на инвестициите в инфраструктура.

- Необходимост от поддържане на разходно-ориентиран контрол на цените за достъп до продукти на едро и стабилни цени на медта за преминаването към оптика.

- Споразумения за съвместно инвестиране, които са резултат от икономически стимули, а не от преждевременно и недобросъвестно дерегулиране.

- Намаляване на данъчната тежест върху телекомуникационната индустрия.

Други теми бяха екологичното и икономическо въздействие на видео трафика, развитието на истински общоевропейски пазар на интернет на нещата, намаляване на въглеродния отпечатък и пропуските в регулаторната рамка за справяне с евентуалното бездействие на националните регулатори.

„От разговора ни се налага изводът, че трябва да осигурим конкурентен пазар, както и подкрепяща, прозрачна регулация за сектора на телекомуникациите", обобщи изпълнителният вицепрезидент на ЕК г-жа Вестагер.