Преп. Параскева – Петка Търновска (Петковден)
Секция: Църковен календар
14 Октомври 2021 08:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преп. Параскева – Петка Търновска (Петковден)

/КРОСС/ /КРОСС/ В 14-тия ден на месец октомври православните християни честват Петковден, посветен на преподобна Параскева-Петка Епиватска. Родена е през XIII век в семейството на българи в тракийския град Епиват, намиращ се на брега на Мраморно море. След като родителите й починали, тя разделила цялото си имущество на бедните и се посветила на Бога в малък храм в Иракли. Пет години по-късно, след поклонението си пред гроба Господен в Палестина, се заселила в Йорданската пустиня. Вече на преклонна възраст се връща в Епиват където умира. Мощите на светицата са един от трофеите, които донася през 1238 година в Търново цар Иван Асен ІІ след Клокотнишката битка. Наречена е Св. Петка Търновска. След завладяването на старопрестолния Търновград от турците, реликвите на светицата били отнесени първо във Видин, а после в Белград. Днес мощите й почиват в румънския град Яш. Сред литературните творби, свързани с житието и прославата на светицата, особено ценно е "Житие на света Петка" от патриарх Евтимий.

С народния празник Петковден българите отбелязват завършека на лятото и началото на зимата. Правят се курбани и сборове. На този ден става обикновено заплождането на женските домашни животни, известно като мърлене, овча сватба или коч курбан. По традиция Петковден поставя началото на семейно-родовите чествания, посветени на анонимния дух покровител на дома и имота и на светеца.патрон. Тези чествания са известни като светец, слава, служба, наместник, светого, запис, оброк.

От Петковден започват Вълчите празници, затова жените до Димитровден не работят с вълна. Наред с това те не бива да кроят и шият дрехи за мъжете, защото според поверието стадата и овчарите ще бъдат нападнати от вълци. Почине ли човек, облечен с дреха, шита през тези "вълчи дни", душата му ще се превърне във вампир или върколак.