Борислав Гуцанов: БСП предлага създаването на фонд "Енергийна сигурност" в помощ на домакинствата и предприятията
Секция: Коментари
14 Октомври 2021 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Гуцанов: БСП предлага създаването на фонд "Енергийна сигурност" в помощ на домакинствата и предприятията

/КРОСС/ Стартирането на АЕЦ "Белене" трябва да е едно от първите решения на 47-то Народно събрание.

"БСП предлага създаването на фонд от печалбите на производителите и търговците на ток. Този фонд "Енергийна сигурност" е изключително добро решение, защото в момента се трупат свръхпечалби и ще е в помощ на домакинствата и предприятията. В Европа вече го правят." Това каза кандидатът за народен представител от листата на "БСП за България" във Варна Борислав Гуцанов в предаването "Денят On Air" по Bulgaria On Air.

"Това е едно от предложенията, което ще направим в първите 100 дни," подчерта Гуцанов.

Той припомни, че заедно с това БСП предлага 4 мерки за омекотяване на целия този ценови удар - за намаляване на ДДС и акциза на енергоносителите, намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница, субсидия за всяко домакинство за потребление на електроенергия и достъп до определено количество електроенергия до 6 месеца на домакинства, които спрат да си плащат сметките.
"2013 г. БСП направи референдум и събрахме над 700 хиляди подписа за строителството на АЕЦ "Белене". Тогава кой ли не ни убеждаваше - и управляващите от ГЕРБ, и десните, че на България това не е необходимо. Да ги попитам - сега има ли някой, който да мисли по този начин," отбеляза социалистът.

Борислав Гуцанов подчерта, че в Европа отново се е заговорило за атомната енергетика и бързо са се преориентирали към нещо, за което БСП говори от години. Според него едно от първите неща, което трябва да бъде направено в 47-то Народно събрание е вземането на решение за стартирането на АЕЦ "Белене".
Кандидатът за народен представител отправи въпрос към Бойко Борисов и бившия енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова: "Бих попитал г-н Борисов и г-жа Петкова, които се хвалели с подписания нов договор за доставка на газ, сега какво ще кажат по този въпрос - че го подписаха на борсови цени, а не това, което беше преди, че в 9-месечен период от време и вързани към нефтопродуктите. Щеше да е много по-различно сега, ако не си бяха правили експерименти без да разбират тази материя."

"Корабокрушението на "Vera Su" показва корабокрушението на нашата държава," отбеляза Гуцанов.
Според него служебното правителство е можело да реагира по-адекватно в първите 5 дни, но причините за инцидента са много по-дълбоки: "В продължение на близо 20 години ние нямаме морско спасяване. Нужни са спешни законодателни промени в морското корабоплаване и морския бизнес."

"В 46-то Народно събрание БСП показахме държавническо мислене и направихме всичко възможно за диалог между парламентарните сили, за да се състави редовно правителство. Отново подаваме ръка към политическите партии в следващия парламент за стабилност в държавата. Хората имат нужда от нормален живот, а не да се чудят дали могат да си платят сметките," каза още Борислав Гуцанов.