Софтуер за проверка на фалшиви новини с българско участие беше отличен в състезание на Държавния департамент на САЩ
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Октомври 2021 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софтуер за проверка на фалшиви новини с българско участие беше отличен в състезание на Държавния департамент на САЩ

/КРОСС/ Плъгинът за верифициране на информация и откриване на фалшиви новини WeVerify е сред победителите в международното състезание U.S.-Paris Tech Challenge, посветено на решения за борба с дезинформацията и пропагандата в интернет. WeVerify е удобен и безплатен плъгин за браузъри, разработен с участието на българската софтуерна компания Sirma AI, която осъществява дейност като Онтотекст. Той е базиран на инструмента Database of Known Fakes, създаден от българското дружество.

Състезанието U.S.-Paris Tech Challenge завърши преди броени дни. То се организира от организацията Global Engagement Center към Държавния департамент на САЩ. Целта на инициативата е да подкрепи развитието на обещаващи технологии и иновативни решения срещу пропагандата и дезинформацията в Европа. Всички участници в конкурса, трябваше да покажат, че могат ефективно да идентифицират и да противодействат на заплахите, които дезинформацията и пропагандата създават за общественото доверие и сигурност.

Избрани технологични организации от цяла Европа са поканени да се включат в състезанието и да представят своите решения срещу посочените по-горе заплахи. От тях са селектирани осем, които са получили възможност да представят своите решения пред ограничена аудитория и да отговарят на въпросите на съдиите. Плъгинът за верификация inVID/WeVerify е посочен като един от трите победители в състезанието.

Плъгинът предоставя инструменти с отворен код за потвърждаване истинността на съдържанието. Той е разработен като своеобразно "швейцарско ножче" за верификация, което може да подпомогне работата на журналисти, неправителствени организации, защитници на човешките права и други заинтересовани групи да удостоверяват факти в социалните мрежи. Софтуерът е особено ефективен при верифициране на видео съдържание и изображения.

Функционалностите на inVID/WeVerify са доразвити като част от проекта WeVerify (Wider and Enhanced Verification for You), съфинансиран по европейската програма Хоризонт 2020.