Захарова: ЕС да се откаже от разполагането на военна учебна мисия в Украйна
Секция: Русия
14 Октомври 2021 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захарова: ЕС да се откаже от разполагането на военна учебна мисия в Украйна

/КРОСС/ Москва призовава Украйна и ЕС да се откажат от прибързаните планове за разполагане на военна учебна мисия в Украйна, това ще допринесе за ескалирането на напрежението в Донбас, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според нея „загрижеността, разбира се, е предизвикана и от разглеждането от Брюксел на плановете за разполагане на военна мисия за обучение на ЕС в Украйна".

„Изпълнението на тази инициатива, между другото, тя пряко противоречи на Минските споразумения, ще допринесе за милитаризацията на Украйна и ескалирането на напрежението в Донбас, ще насърчи властите в Киев допълнително са саботира пакета от мерки от Минск, каза Захарова на брифинг.

По -рано украинският министър на отбраната Андрий Таран заяви, че очаква разполагането на военна учебна мисия на ЕС в страната до края на тази година. Президентът на Украйна Владимир Зеленски, говорейки за планове за създаване на военна мисия на ЕС в Украйна, по -рано каза, че това е учебна мисия за обмен на опит, Киев подкрепя тази инициатива. Отбелязва се, че изпълнението на този проект ще помогне за привличане на помощ в процеса на реформиране на системата за военно образование на въоръжените сили на Украйна. Планира се привличане на 30 постоянни съветници от Европейския съюз.